AKTUELNO

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je danas duboku zabrinutost zbog otkazivanja planiranog samita američkog predsednika Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong-una.

Prvi čovek svetske organizacije pozvao je dve strane da nastave dijalog "kako bi pronašle put za mirnu i proverljivu denuklearizaciju Korejskog poluostrva", prenosi Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp otkazao je danas dugoplanirani i dugo očekivani samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, koji je trebalo da bude održan 12. juna u Singapuru.

U saopštenju Bele kuće navedeno je da je Tramp otkazao samit sa Kimom zbog "ogromnog besa i otvorenog neprijateljskog stava u Kimovom nedavnom saopštenju".

- Vi govorite o Vašoj nuklearnoj sposobnosti, ali naša je tako masivna i moćna da molim Boga da nikada ne bude upotrebljena - napisao je, između ostalog, Tramp u pismu Kimu koje je Bela kuća objavila.

On je u pismu naveo i da je "svet, a posebno Severna Koreja, izgubila veliku šansu za trajni mir i veliki napredak i bogatstvo", dodajući da je prilika propuštena i da je to "tužan momenat u istoriji".

Ranije danas, Severna Koreja ponovo je zapretila da će otkazati samit svog lidera Kim Džong-una i američkog predsednika Donalda Trampa, navodeći da je spremna za susret u cilju nuklearnog obračuna, koliko i za sastanak za pregovaračkim stolom.

Zamenica ministra za spoljne poslove Severne Koreje Čo Son Hui rekla je da je budućnost samita Pjongjanga i Vašingtona "u potpunosti" na SAD i osudila je komentare američkog potpredsednika Majka Pensa, u kojima je uporedio Severnu Koreju sa Libijom.

Ona je Pensa nazvala "političkim glupanom" jer je Severnu Koreju, zemlju s nuklearnim oružjem, uporedio sa Libijom, koja je, kako je navela, samo instalirala nekoliko komada opreme i zabavljala se s njima.

Severna Koreja uništila je ranije danas, kako tvrdi, lokaciju za nuklearne probe Pungje-ri, u nizu eksplozija, koje su izvedene u razmaku od nekoliko sati, u prisustvu stranih novinara.

#Antonio Gutereš

#Donald Tramp

#Sastanak

#Severna Koreja

'