AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas da je ključni i jedinstveni cilj Srbije punopravno članstvo u EU i otvaranje što više poglavlja u što kraćem vremenu.

- Srbija se pokazala kao ravnopravan i pouzdan partner EU u prethodnim godinama, i zadovoljni smo što je to prepoznato, imajući u vidu značajnu političku posvećenost koja je u to uložena - rekao je Dačić u obraćanju na sastanku Ministarskog saveta Jadransko-jonske inicijative (JJI) i Ministarskom sastanku Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUJJR) koji se održava danas u Kataniji.

On je naveo da je Srbija do sada otvorila dvanaest pregovaračkih poglavlja.

- Cilj nam je da otvorimo što više poglavlja za koja smo spremni u što kraćem vremenu, kako bi celokupan državni aparat mogao da bude usredsređen ka ključnom i jedinstvenom cilju - punopravnom članstvu u EU - rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je istakao da je svima na zapadnom Balkanu, od neprocenjive važnosti da se proces evropskih integracija, koji je prvenstveno proces dugih i teških reformi nastavi nesmetano, uz očekivanje da će nedvosmislena podrška i razumevanje dolaziti od svih članica EU.

Dačić je istakao da uprkos izazovima sa kojima se EU na političkom i ekonomskom planu suočava, jasna perspektiva članstva u EU bila i ostala glavni pokretački faktor niza reformskih aktivnosti i pozitivnog razvoja u regionu.

Ministar je ukazao da politika proširenja EU predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata Unije ne samo u stabilizaciji regiona i pomoći postizanju ekonomskog prosperiteta, već i postizanje stabilnosti i bezbednosti Unije kao celine, što je, kako je rekao, nedvosmisleno potvrđeno i na nedavno okončanom Samitu u Sofiji, činjenicom da je punopravno članstvo u EU jedina strateška opcija za partnere na ZB.

- Upravo u cilju ubrzavanja Evropske integracije prepoznajemo i višestruki značaj Jadransko-jonske Strategije: unapređivanjem njene primene u praksi imamo priliku da blisko sarađujemo sa administracijama ostalih učesnica - država članica EU, kao i država kandidata i aspiranata - naveo je ministar.

On je istakao da Srbija u isto vreme blisko sarađuje sa Evropskom komisijom, a da Strategija za Srbiju ima još jednu dimenziju dodatne vrednosti.

Dačić je naveo da Srbija očekuje da prave vrednosti naše regionalne saradnje, kroz makroregionalne strategije EU za Dunavski i Jadransko-jonski region, budu vidljive i dostupne svim građanima u regionu.

- U tom smislu, spremni smo da se od sada znatno više usredsredimo na konkretne projekte koji bi se ostvarivali kroz primenu Akcionog plana Strategije EU za Jadransko-jonski region - poručio je Dačić.

Prioriteti u sektorima saobraćaja i energetike moraju biti prilagođeni inicijativama koje su pokrenute i u sklopu drugih foruma („Berlinski proces“, Višegradska grupa, Energetska zajednica i dr), kako bi ih dopunili, a ne stvorili percepciju nepotrebnog ponavljanja ili preklapanja, rekao je Dačić.

On je ukazao na veoma značajne korake koji su postignuti od poslednjeg sastanka Ministarskog saveta Jadransko-jonske inicijative, korake koji su potvrdili efikasnost modela tesne saradnje država i Evropskom komisije u pravcu uspešne primene Strategije EU za Jadransko-jonski region.

Dačić je obavestio o pozitivnim rezultatima koje je Srbija ostvarila u prethodnoj godini uz projekciju rasta od preko 4 odsto, bezleži se i treći uzastopni budžetski suficit, dok je javni dug smanjen na ispod 58%.

Stopa nezaposlenosti je smanjena sa gotovo 26 posto na današnjih 13, a nezaposlenost među mladima sa 51 na 33 procenta. Industrijska proizvodnja u januaru 2018. godine veća je za 10,6 odsto u odnosu na januar 2017. godine, a ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije je porasla za 39,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Sa 450 miliona evra stranih direktnih investicija, samo u prva dva meseca 2018. godine, Srbija se sve sigurnije pozicionira visoko na različitim svetskim listama po sigurnosti ulaganja, konkurentnosti i jednostavnosti poslovanja, istakao je Dačić.

U pružanju doprinosa jačanju regionalne saradnje, Srbija posebnu pažnju pridaje aktivnostima u okviru tzv. "Berlinskog procesa”, podržava primenu regionalnih projekata zajednički usaglašenih na prošlogodišnjem Samitu o zapadnom Balkanu u Trstu, posebno kada je reč o infrastrukturnim projektima, ulaganjima u mlade, kao i usaglašavanje eventualno novih zajedničkih projekata u drugim oblastima, koji bi doveli do boljitka života u regionu i pre formalnog članstva u EU.

On je rekao i da se Srbija zalaže za usaglašavanje razvojnih politika i planova infrastrukturnog i energetskog povezivanja ovog dela Evrope sa Evropskom unijom, na način koji bi omogućio sinhronizovan i usaglašen pristup, kao i usvajanje dobre prakse do koje se došlo u okviru mnogobrojnih regionalnih inicijativa, kao i regionalnih struktura i organizacija.

- Verujemo da makro-regionalni pristup EU može doneti neposrednu ekspertsku i funkcionalnu finansijsku podršku, posebno značajnu za države koje se nalaze u procesu pristupanja Evropskoj uniji - rekao je Dačić.

On je zahvalio Italiji na odličnoj organizaciji Trećeg godišnjeg foruma o Strategiji EU za Jadransko-jonski region, a Crnoj Gori poželeo uspešno predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom u narednih godinu dana.

#Italija

#Ivica Dačić

'