AKTUELNO

Premijerka je na sastanku sa predsednikom makedonskog Sobranja istakla da će čvršćim povezivanjem kroz regionalnu ekonomsku saradnju i u okviru 'Berlinskog procesa' zemlje regiona brže obezbediti uslove neophodne za priključenje Evropskoj uniji.

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa predsednikom Sobranja Makedonije Talatom Džaferijem, da su regionalna saradnja i evropski put regiona, ključ uspeha za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

Ocenjujući sveukupne odnose sa Makedonijom, premijerka je rekla da je Srbija opredeljena za razvoj prijateljskih odnosa, baziranih na zajedničkoj istoriji i tradicionalno bliskim vezama dva naroda.

Ona je istakla da će čvršćim povezivanjem kroz regionalnu ekonomsku saradnju i u okviru "Berlinskog procesa" zemlje regiona brže obezbediti uslove neophodne za priključenje Evropskoj uniji.

Predsednik Sobranja Talat Džaferi podvukao je značaj jačanja saradnje dve države i kroz parlamentarnu saradnju i istakao važnost povezivanja kroz regionalne procese, naročito u ekonomskom i infrastrukturnom smislu.

Predsednica vlade ponovila je da će Srbija nastaviti da se zalaže za početak pregovora Makedonije sa Evropskom unijom i da je spremna da Makedoniji prenese dosadašnja iskustva Srbije u procesu evrointegracija.

Brnabić je istakla da se Srbija zalaže i za što skoriji dogovor oko rešavanje bilateralnog spora Skoplja i Atine u vezi sa imenom Makedonije, koji će dodatno doprineti stabilizaciji regiona.

Prema rečima premijerke, nastavak Briselskog dijaloga Srbija vidi kao način za pronalaženja kompromisnog rešenja Beograda i Prištine.

Ponovila je da je Srbija posvećena i implementaciji dogovorenih sporazuma u okviru dijaloga i da očekuje da i druga strana pristupi implementaciji dogovorenog, naglašavajući da zajednica srpskih opština nije formirana i nakon pet godina od potpisivanja sporazuma.

Na sastanku je razgovarano i o srpskoj i makedonskoj nacionalnoj manjini i početku rada Mešovite komisije za unapređenja prava makedonske nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Makedoniji.

#Ana Brnabić

#Makedonija

#Talat Džaferi

'