AKTUELNO

Gosti "Nacionalnog dnevnika" prelistavali su ovoga jutra naslove dnevnih novina, posebno se osvrćući na lidere opozicije koji se grčevito bore za opstanak na političkoj sceni, ali komentarišući i poruke koje su prethodne nedelje poslate sa Samita u Sofiji.

Govoreći o naslovu u dnevnom listu "Kurir" i tekstu o tome da je bivši lider Demokratske stranke i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas organizovao, uoči izbora u DS, sastanak sa demokratama Branislavom Lečićem, Balšom Božovićem i Slobodanom Milosavljevićem sa željom da idu dalje, politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da ovo nije put ozdravljenja DS, već produbljivanje jaza između različitih struja koje se bore za prevlast u toj partiji nakon debakla na beogradskim izborima.

- To što Đilas podržava jednog ili dva od trojice kandidata može samo dalje da podeli partiju koja je već na jako klimavim nogama nakon rezultata beogradskim izborima. Đilas ide ka tome da DS pripoji svojoj političkoj organizaciji u nastajanju i čini mi se da neki nisu skloni da DS potpuno izgubi identitet i postane u Đilasovu političku ekspozituru - kaže Stanković.

Novinar dnevnog lista “Politika” Aleksandar Apostolovski ističe da se opozicija ne snalazi u političkoj borbi. DS je važna za demokratiju Srbije, ali se njeni lideri nisu pokazali spremni za složene procese i pitanja.

- Kao da čekaju da Vučić reši veče probleme, pa da uđu u igru. Imamo tri lidera koji pokušavaju da naslede brend: Lutovac, Čomić i Lečić. Nijedan od njih troje nema dovoljno harizme i kapaciteta da se upusti u borbu, pa mi se čini da će Đilas pokušati da preotme brend - kaže novinar, dodajući da će "čerupanje" DS da se nastavi i da će polako nestati sa političke scene i nastani se u tuđim rukama.

Foto: TV Pink

GASOVOD DO SOFIJE

Govoreći o izjavi premijerke Ane Brnabić da se ubrzava izgradnja gasovoda do Sofije, Stanković kaže da je energetska stabilnost vrlo važna za Srbiju.

- Konekcija sa Bugarskom je važna, obezbeđuje snabdevanje i energetsku stabilnost - kaže politički analitičar.

Apostolovski kaže da se ovako štiti energetska stabilnost Srbije iz više izvora.

- Srbiji se zamera na bliskosti sa Rusijom, a vidimo da su se Merkelova i Putin dogovorili o Severnom toku 2. Dakle, Srbiji se ovakve stvari zameraju, a velike sile ih ostvaruju - kaže novinar.

Foto: TV Pink

SAMIT U SOFIJI

Komentarišući događaje od prethodne nedelje, a pre svega Samit u Sofiji, poruke koje su sa njega poslate i stav koji je srpski predsednik zauzeo, politički analitičar ističe da je Aleksandar Vučić potvrdio političko liderstvo kada je reč o Srbiji i širem kretanju regiona ka EU.

- Svaka njegova poruka bila je odmerena i usmerena na pokazivanje spremnosti da se razgovara i pregovara, ali i da se nepokolebljivo brani nacionalni i državni interes. Dakle, s jedne strane imamo spremnost na kompromis, a sa druge postojanje crvenih linija koje Srbija neće da pogazi - kaže Stanković.

On ističe da pristisci postoje i da se pre svega odnose na priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

- Srbija odbija ovo, ali ne ide u pravcu izolacije i ne odbija razgovor. Poruka sa Samita u Sofiji je da evropska perspektiva načelno postoji, ali da je na kandidatima da radom na sebi taj put ka članstvu ubrzaju. Predstoji proces preuređenja EU, pa možda ne treba očekivati da je Evropa na dohvat ruke - ističe politički analitičar za Televiziju Pink.

Foto: TV Pink

NOVA PROVOKACIJA IZ PRIŠTINE

Kada je reč o pokušaju Albanaca da Prizren proglase svojim glavnim gradom, novinar "Politike" ističe da prištinske vlasti vrše svakodnevnu provokaciju i podsetio na nerešeno ubistvo Olivera Ivanovića, hapšenje Maarka Đurića, plan da se formira vojska Kosova, neformiranje ZSO...

- Čini mi se da je otvoreno jasna politika prištinskih vlasti, odnosno da sprovode spoljnopolitičku agendu SAD - kaže Apostolovski.

Novinar smatra da se datum za prijem Srbije u EU (2025) sve vreme odlaže i zamagljuje se suština da je ceo Zapadni Balkan u vrsti "čekaonice", posebno nakon izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona.

- Suočeni smo sa činjenicom da čekamo prijem od 2000. godine i ovo dugo čekanje pre svega treba da se zasniva na drugom principu, odnosno da zemlju uređujemo po evrospkim vrednostima i da se manje brinemo o datumu pristupanja - kaže novinar "Politike" za Pink.

Stanković podseća na stav javnog mnjenja koje nikada zarad EU ne bi pristalo na priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije. Vodeće evrospke zemlje su priznale nezavisnost, učestvovale u bombardovanju Srbije, te je stav građana jasan.

- Evropa svojim nećinjenjem i Albanci svojim bezobrazlukom udaljavaju Srbiju od EU. Komentar o Prizrenu je provokacija po ugledu na provokaciju SAD i Izraela. Ovo je urađeno uz savet američkih diplomata albanskoj strani i ovo nas udaljava od rešenja i kompromisa - kaže politički analitičar.

On podvlači da se Srbija "tera" iz procesa normalizacije, da će biti sve teže uopšte razgovarati, a evropska perspektiva postaje metafora, a sve manje praktična mogućnost.

#Dejan Vuk Stanković

'