AKTUELNO

Ruska plutajuća nuklearka „Akademik Lomonosov", prvi projekat mobilnih energetskih blokova kakvih nema u svetu, stigla je u Murmansk gde će biti napunjena nuklearnim gorivom.

Na ceremoniji priključenja nuklearke na kopnene sisteme, gde će biti sprovedeni finalni radovi pred puštanje u rad tog bloka, šef „Rosatoma" Aleksej Lihačov rekao je da je taj događaj dokaz da je ruska atomska industrija lider na globalnom nivou.

- Ovo nije sam kraj pripreme ovog projekta, ali je poslednja faza. Na molbu stranih partnera ovaj blok smo prebacili u Murmansk bez nuklearnog goriva, ali ovde ćemo mu podariti život - rekao je on.

Sledeća faza, dodao je on, predviđa prebacivanje bloka iz Murmanska na Čukotku u luku Peveku, gde će nuklearka biti povezana na kopnenu infrastrukturu sa ciljem da obezbedi električnu energiju za ceo Čukotski okrug.

Inače, ova nuklearka opremljena je sa dva reaktora KLT-40S koji su u stanju da osiguraju snabdevanje električnom energijom za mesto u kojem živi 100.000 ljudi.

Osnovna namena je da osigura električnu energiju za oblasti Krajnjeg severa i Dalekog istoka, kao i za udaljene industrijske zone i naftne platforme.

Opremljena je i svim sistemima kako bi bila otporna na bilo kakve prirodne katastrofe, uključujući i nalete cunamija u skladu sa normama Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

#Rusija

#nuklearna centrala

'