AKTUELNO

Nova oprema omogućiće ukidanje liste čekanja, smanjenje pojava akutnih i kasnih komplikacija radioterapije. Pacijenti iz Kladova i cele istočne Srbije moći će da dobiju blagovremenu i najsavremeniju terapiju bez odlaska u druge radioterapijske centre.

Zdravstveni centar Kladovo dobio je najsavremeniju radioterapijsku opremu i novi prostor za lečenje pacijenata obolelih od raka. Nabavljeni su linearni akcelerator i CT stimulator sa pratećom opremom za zračne terapije i završeni građevinski radovi na uređenju prostora od oko 360 kvadratnih metara.

Ukupna vrednost investicije je tri miliona evra, za opremu je izdvojeno oko 2,5 miliona evra, a za građevinske radove oko 560.000 evra. Aparati nabavljeni u okviru "Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije" Ministarstva zdravlja su smešteni u novi prostor, a prvi pacijenti biće primljeni za oko dve sedmice.

Tim povodom danas su Zdravstveni centar Kladovo posetil državni sekretari u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić, Berislav Vekić, Meho Mahmutović i Vicko Ferenc koji su sa zaposlenima u toj zdravstvenoj ustanovi obišli novoizgrađeni prostor.

Foto: Tanjug

Državni sekretar Đukić rekao je da je za nabavku šest novih akceleratora izdvojeno 18 miliona evra i da sada Srbija ispunjava svetske kriterijume po broju aparata za zračnu terapiju po glavi stanovnika.

- Posle 44 godine doveli smo u Zdravstveni centar Kladovo novu tehnologiju i iz 19.veka prešli u 21.vek. Zaštitili smo i pacijente, ali i osoblje. Ponosan sam što mogu da kažem da će zdravstveni radnici moći da se usavršavajui i da na najsavremeniji način, radioterapijom sa 3D stimulatorom, leče oko 40 pacijenata koliko u proseku dnevno prima terapiju u ovom centru - rekao je Đukić.

Govoreći o projektima i investicijama u zdravstvu Djukić je naglasio da Ministarstvo zdravlja dosledno sprovodi stategiju Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića sa ciljem da, kako je istakao, građani žive kako zaslužuju.

- Ne bavimo se samo građevinskim radovima i kupovinom aparata, istovremeno usavršavamo kadrove, zaposlili smo više od 2.000 lekara i odobrili nekoliko hiljada specijalizacija, a sto najboljih studenata medicine uskoro će dobiti posao - naglasio je Đukić.

Direktor Zdravstvenog centra Borisav Petrović istakao je da je današnji dan istorijski trenutak za medicinske radnike te ustanove, kao i za građane Kladova i cele istočne Srbije koji će, kaže, moći da se leče na aparatu koji je 'poslednja reč tehnike'. Petrović je zahvalio Ministarstvu zdravlja što je ukljuučilo Kladovo u projekat razvoja zdravstva u Srbiji.

"Kladovo i Kragujevac su do sada bili jedini centri koji su primenjivali staru metodu zračenja. Radićemo u dve smene i siguran sam da više neće biti liste čekanja".

U Zdravstvenom centru Kladovo radioterapiju dvevno prima između 40 i 70 pacijenata kojima je do sada pružana samo konvencionalne metode zračenja koje nisu standardne u savremenoj radioterapiji zbog čega su brojni pacijenti bili prinuđeni da odlaze u druge centre.

Nova oprema omogućiće ukidanje liste čekanja, smanjenje pojava akutnih i kasnih komplikacija radioterapije.

Foto: Tanjug

Pacijenti iz Kladova i cele istočne Srbije moći će da dobiju blagovremenu i najsavremeniju terapiju bez odlaska u druge radioterapijske centre.

Sredstvima kredita Svetske banke, u vrednosti od 18 miliona evra, nabavljeno je šest novih linearnih akceleratora i tri CT simulatora sa pratećom opremom i potrebnim građevinskim radovima za zračnu terapiju pacijenata obolelih od raka za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Klinički centar Niš, Klinički centar Kragujevac i Zdravstveni centar Kladovo.

Puštanjem u rad šest novih akceleratora Srbija ispunjava svetske kriterijume po broju aparata za zračnu terapiju po glavi stanovnika - 250.000 stanovnika na jedan aparat. Ministarstvo zdravlja je prethodnih godina nabavilo i pustilo u rad četiri linearna akceleratora za šta je Vlada Srbije izdvojila 700 miliona dinara.

#Kladovo

'