AKTUELNO

Danas je potpisan dugoočekivani sporazum između dva grada koji jača saradnju.

Turističke organizacije Beograda i Herceg Novog potpisale su danas protokol o saradnji, u okviru manifestacije Dani Herceg Novog, a Knez Mihailovom ulicom u Beogradu prošetale su hercegnovske mažoretkinje.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Protokol su potpisali direkor TOB-a Miodrag Popović i direktor TO HN Pavle Obradović, koji su istakli da taj dokument predstavlja nastavak tradicionalno dobre saradnje u zajedničkoj promociji dva grada u oblasti turizma.

Popović je, u prostorijama turističkog info centra u Knez Mihailovoj ulici, rekao da je u pitanju dugoočekivanog sporazuma između dve turističke organizacije.

- Razlozi su očigledni, povezivanje čitavog regiona u jedinstveni turistički prostor i jedinstvenu turističku ponudu je proteklih godina postalo značajno ne samo za odnose naših zemalja, već i zbog trećih prekomorskih tržišta - naglasio je Popović.

Dodao je da u regionu raste broj gostiju i da je kada je reč o dalekim i prekomorskim tržištima neophodno dalje i bliže povezivanje regiona u jedinstvenu turističku destinaciju ili bar komplementarnu turističku ponudu koja bi omogućila da privučemo veći broj gostiju, na primer iz Kine. Prema rečima Popovića, protokolom se ozvaničavaju i postojeća saradnja u turizmu između Herceg Novog na obali i kontinentalnog Beograda.

Mnogi kažu da Beogad jeste kapija ovog dela Evrope, to jest, Jugoistočne Evrope i potpuno je normalno da razvijamo odnose koji su proteklih godina bili i više nego bliski. Veliki broj naših sugrađana u Beogradu leto provodi na hercegnovskoj rivijeri, kako smo je nekada zvali, a veliki broj građana CG dolazi često u Beograd. Odlučili smo se da to sistematizujemo i potpišemo ovaj sporazim, koji smo dugo dogovarali.

Obradović je izrazio zadovoljstvo zbog potpisanog protokola i istakao da je važan za dalju saradnju dve turističke organizacije.

Postoji veliki potencijal u stvaranju medujusobne saradnje, a protokol potvrđuje i dobre dosadašnje odnose koje želimo da unapredimo i u budućnosti.

Obradović kaže, takođe, da postoji potencijal za unapređenje odnosa u turizmu, umetnosti, kulturi, organizovanju zajedničkih manifestacija, "zimi u Beogradu, leti u Herceg Novom".

Od 19 časova planiran je nastup Castel Nuova na terasi kuće Đure Jakšića i izvođenje hercegnovske gradske muzike i klape.

Dani Herceg Novog će se nastaviti i u nedelju gostovanjem mažoretkinja i direktora dve turističke organizacije na RTS-ovoj Šarenici ispred skupštine grada Beograda u 9 sati i defileom ispred Beton hale sa početkom u 12 sati.

#Beograd

#Herceg Novi

'