AKTUELNO

Deklaracija usvojena u Sofiji ima 17 tačaka koje se odnose na nedvosmislenu podršku evropskoj pespektivi regiona i u kojima su navedeni zadaci i principi koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija.

Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su danas u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj pespektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija.

Usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanje veza i saradnje između EU i Zapadnog Balkana.

- EU pozdravlja zajedničku posvećenost partnera Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i principima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope poduprte našim istorijskim, kulturnim i geografskim vezama i našim uzajamnim političkim, bezednosnim i ekonomskim interesima - navedeno je u prvoj tački tog dokumenta.

Podsećajući na Solunski samit 2003. godine, EU ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

- Na osnovu dosadašnjeg napretka, partneri iz Zapadnog Balkana potvrđuju svoju posvećenost evropskoj perspektivi kao svoj snažan strateški izbor i pojačavaju svoje napore i uzajamnu podršku. Kredibilitet ovih napora zavisi od jasnih informacija javnosti - stoji u Deklaraciji.

Navodi se i da je EU odlučna da ojača i intenzivira svoju posvećenost na svim nivoima da podrži političke, ekonomske i socijalne transformacije regiona, uključujući i kroz povećanje pomoći, na osnovu napretka partnera Zapadnog Balkana značajan napredak u oblasti vladavine prava i socio-ekonomskih reformi.

- EU pozdravlja posvećenost partnera Zapadnog Balkana na vladavini demokratije i vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobrog upravljanja i poštovanja ljudskih prava i prava pripadnika manjina - navodi se takođe i dodaje da je efektivno sprovođenje reformi zasnovano na ovim temama, te da civilno društvo i nezavisni mediji igraju ključnu ulogu u procesu demokratizacije.

EU podržava posvećenost partnera Zapadnog Balkana da nastave uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, regionalnu stabilnost i međusobnu saradnju.

- Ovo obuhvata, posebno, pronalaženje i sprovođenje definitivnih, inkluzivnih i obavezujućih rešenja za njihove bilateralne sporove, koji su ukorenjeni u nasleđe prošlosti, kao i dalji napori za pomirenje - navodi se, između ostalog, u Deklaraciji.

#Sofija

#Zapadni Balkan

#samit

'