AKTUELNO

Ministar Srbije za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je danas da je završena rasprava o zakonu o klimatskim promenama i da će biti usvojen do kraja godine.

On je na "EU - Srbija TALANOA" konferenciji o klimatskim promenama u Beogradu, rekao da zakon predviđa da se prati emisija gasova sa efektom staklene bašte u okruženju i da se, ako je potrebno, donose mere za njihovo smanjenje i u Srbiji.

- Za sada Srbija ne emituje gasove staklene bašte koji ugrožavaju bezbednost - rekao je Trivan.

On je dodao da je moguć ekonomski razvoj i istrovremeno smanjenje štetnih gasova.

- Najveći zagađivač životne sredine je ugalj, ali danas postoje u svetu i čiste tehnologije njegovog korišćenja - rekao je Trivan.

Ocenio je da u Srbiji nema dovoljno svesti i ne primenjuju se svi standardi za zaštitu životne sredine, te će u to morati da se uključe sva ministarstva.

Kada se usvoji zakon o klimatskim promenama, moraće, kako je rekao, da se primenjuje "što je i najteže".

Trivan je dodao da će se koristiti svi instrumenti prinude od inspekcije do suda, kako bi se primenio zakon.

On je rekao da nijedna mera protiv klimatskih promena neće biti dovoljna bez pošumljavanja.

Predstavnica Regionalnog saveta za saradnju Ana Vuković rekla je da su klimatske promene ubrzane i da je moguće da će cilj koji je postavljen na Pariskoj konferenciji 2015. godine, da se ne dozvoli globalno zagrevanje veće od dva stepena, biti pomereno na tri stepena.

- Temperatura je na Zapadnom Balkanu od 1961. godine povećana za 1,2 stepena - rekla je Vuković.

Suptropska klima, prema njenim rečima, prodire sa juga na teritoriju Zapadnog Balkana hiljadu kilometara za 100 godina, pa će se sužavati hladni planinski predeli.

Ona je rekla da je u proseku najtoplija bila 2014.godina, jer je zima bila topla, a da je 2000. bila sa najmanje padavina.

- Najviše se zagreva centralni deo Srbije, a padavine se pomeraju ka maju - rekla je Vuković i dodala da bi do kraja 21. veka temperatura u Srbiji mogla da poraste do pet stepeni.

Temperature će, prema njenim rečima, biti sve ekstremnije kao i padavine.

Direktor sektora za klimatske promene pri Evropskoj komisiji Elina Bardram rekla je da je do sada 127 zemalja sveta prihvatilo obavezu da sprovodi Pariski dogovor o klimatskim promenama 2015. godine, o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i ne dozvoli globalno povećanje temperature više od dva stepena.

#Goran Trivan

#Klima

#Konferencija

#Zakon

'