AKTUELNO

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas, na svečanoj akademiji kojom je Matica srpska obeležila Dan Biblioteke, kao sećanje na 1864. godinu, kada je parobrodom „Napredak“, Matica srpska preseljena iz Pešte u Novi Sad.

Podsećajući da Biblioteka Matice srpske pripada redu institucija od prvorazrednog nacionalnog značaja, bez kojih bi, kako je rekao, trajanje i identitet našeg naroda bili nezamislivi, predsednik Mirović kazao je da je Matica srpska gotovo dva veka epicentar naše prosvećenosti, pismenosti i obrazovanja.

- Za to su zaslužne generacije ljudi koji su je, u tom često burnom i prelomnom vremenu stvarali, čuvali i razvijali. Od onih koji su joj, shvativši značaj narodnog prosvećivanja i obrazovanja, bili začetnici i pokretači, do vas koji danas imate privilegiju, ali i ogromnu odgovornost da je vodite i da brinete o kulturnom, a time i nacionalnom blagu koje se u njoj čuva. Zato podrška Pokrajinske vlade na čijem sam čelu, institucijama kakva je Biblioteka Matice srpske i, naravno, sama Matica srpska, nikada neće izostati - izjavio je predsednik Mirović.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Svedočanstvo o dugom trajanju i svetloj tradiciji naše pismenosti i o brizi za tu tradiciju, kako je rekao, govore činjenice da se u njoj, čuva i najstarija ćirilička južnoslovenska knjiga - Oktoih prvoglasnik Đurđa Crnojevića iz 15. veka, te da ova Biblioteka ima preko četiri miliona publikacija, na više od sto stranih jezika.

„Oko ovakvih ustanova moramo biti jedinstveni, složni, vredniji i predaniji, da bismo ih za budućnost ostavili onakvima kakve su ih nama ostavili naši preci“, naglasio je predsednik Mirović.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je, ovom prilikom, da je knjiga najveće duhovno, etičko i estetsko utočište savremenog čoveka, i da će Ministarstvo svim mehanizmima unaprediti i negovati kulturu čitanja u zemlji.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

„Ukoliko želimo da obnovimu državu i narod, moramo se vratiti dragocenom ognjištu – svetu knjiga“, kazao je upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović i dodao da je današnji dan ne samo praznik Biblioteke, već i cele srpske kulture.

Ovom prigodom uručena je nagrada “Zlatna knjiga“ Biblioteke Matice srpske akademiku Svetislavu Božiću, za doprinos razvoju bibliotekarstva i bibliografskog rada.

#Biblioteka

'