AKTUELNO

Osnovni cilj njegove turneje su priprema za samit EU-Zapadni Balkan, 17. maja u Sofiji, kao i učešće na regionalnom samitu u okviru procesa Brdo-Brioni u Skoplju.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk danas je, posetama Tirani i Podgorici, započeo višednevnu turneju po Zapadnom Balkanu, i poručio da će predstojeći samit u Sofiji reafirmisati "evropsku perspektivu" regiona.

AP podseća da je Evropska komisija prošle nedelje saopštila da su Albanija i Makedonija učinile dovoljan napredak da bi započele pregovore o članstvu u EU. Tusk je rekao da će put ka članstvu u EU biti težak, ali "vredan napora".

- Taj proces će više ličiti na trku sa preponama nego na autoput. Ali puna integracija ostaje naša zajednička sudbina - rekao je Tusk na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

- Nemam sumnje da je u najboljem interesu EU i Albanije da čitav region Zapadnog Balkana bude u potpunosti integrisan - rekao je Tusk.

Prema njegovim rečima, samit u Sofiji će takođe biti prilika da se razgovara o zajedničkim bezbednosnim izazovima, kao što su krijumčarenje migranata, terorizam i organizovani kriminal.

Tuska je iz Tirane otišao u Podgoricu, gde je u razgovoru sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem poručio da Crna Gora napreduje u procesu evropske integracije. Podgorica, prema njegovim rečima, uspešno realizuje obaveze koje proističu iz integracionog procesa i time predstavlja dobar primer za države Zapadnog Balkana, prenela je Radiotelevizija Crne Gore.

Donald Tusk sutra boravi u Srbiji.

#Donald Tusk

#EU

#Zapadni Balkan

'