AKTUELNO

Na sastanku kvadrilaterale, osim predsednika Srbije, prisustvovali su i premijeri Rumunije Vjorika Danćila, Bugarske Bojko Borisov, zemlje predsedavajućeg EU, te grčki premijer Aleksis Cipras.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas posle podne u Bukurešt, gde je održao sastanak sa premijerima Rumunije, Bugarske i Grčke. Predsednika Srbije i premijere susednih zemalja ispred sedišta rumunske vlade dočekala je predsednica Vlade Rumunije Vjorika Danćila.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Pored Vučića i domaćina kvradritaletale premijerke Rumunije Danćila, sastanku su učestvovali predsednik Vlade Bugarske Bojko Borisov i premijer Grčke Aleksis Cipras.

Foto: Pink.rs

Nakon sastanka Danćila je istakla da su teme bile ekonomska saradnja, projekti koji su zajednički za sve četiri države i o skupu na kojem se mogu napraviti jasni pomaci.

Predsednik Srbije je izjavio da će biti formirana zajednička radna grupa na kojoj će se raditi na konkretizaciji dogovorenih projekata. On je dodao da Srbija mora da radi i da se pripremi za Samit 16+1 koji će se održati u Bugarskoj 6. jula.

Foto: Tanjug

On je podsetio da je Srbija imala uvećanje robne razmene i sa Bugarskom i sa Rumunijom i sa Grčkom u poslednjih nekoliko godina, a pored robne razmene, uvećan je broj turista.

Ovo su veoma važni sastanci za nas, jer samo mi na ovom sastanku nismo u EU. Zato smo zahvalni za podršku ove tri zemlje u evropskim integracijama. Želimo pomoć ovih prijateljskih zemlaja jer bismo je i mi dali vama. Želimo da smo sledeća zemlja u EU i to ne možemo da učinimo bez vaše jake podrške. Veoma sam srećan zbog konkretnih rezultata. Govorili smo otvoreno i jedna od tema sa rumunskom premijerkom bio je autoput Temišvar-Vršac-Beograd, govorili smo o završetku autoputa ka Bugarskoj i našeg dela autoputa ka Skoplju. Pričali smo o modernizacije železnice Niš-Dimitrovgrad-bugarska granica, o jačanju digitalne infrastrukture i o tome kako da kroz EU osnažimo našu regionalnu saradnju. Pričali smo o rešenju pojedinih problema, kao što je naš problem na Đerdapu i ubeđena sam da ovakvim sastancima većinu takvih problema možemo da rešimo - rekao je predsednik Srbije, dodajući da je Srbija zainteresovana za konstantno unapređenje saradnje unutar ove balkanske četvorke.

Foto: Tanjug

Premijer Grčke ističe da inicijativa da se sastanu četiri balkanske zemlje jeste teška, jer je svrha da se sarađuje kako bi se očuvao mir, stabilnost i bezbednost u regionu.

- Znamo da je Balkan uvek imao mnogo izazova, dešavali su se razni problemi ratovi, ali Balkan isto tako ima velike mogućnosti. Tu smo da se suočimo sa raznim problemima i imamo svrhu koja će odrediti sva dešavanja u ovoj oblasti na osnovu naših želja, a ne želja treće strane. Svrha nam je da razvijemo Balkan i to radimo na stalnoj osnovi u ovom teškom periodu globalizacije. Moramo da sarađujemo i ugrabimo sve mogućnosti - rekao je Aleksis Cipras.

Premijer Bugarske kaže da je konflikt uvek lako raspaljiv na Balkanu, pa su stoga važni razgovori, jaka saradnja, unapređenje oblasti koje su važne svakoj državi.

- Bez Kosova Zapadni Balkan ne može napred i zato sam ponosan na političare i njihovu odgovornu politiku. Svi shvatamo da smo deo evropske porodice i zato nas četvorto nastavljamo u ovom formatu. Očekujem da se opet sastanemo u julu. Moramo da budemo aktivni i pripremimo projekte koje ćemo predstaviti na Samitu 16+1 - rekao je Borisov.

Foto: TV Pink

Grčki premijer je rekao da je Srbija zemlja koja je uvek radila za evropsku ideju i da je vrlo važna za Balkan.

- Srbija je morala da se suoči sa rezultatima nekih loših izbora i preuzme određene mere kako bi izlečila rane - rekao je Cipras, dodajući da se na sastanku govorilo o projektima, interkonekciji na Balkanu, privlačenju investicija, kao i o infrastrukturnim projektima koji su od velikog značaja.

Foto: TV Pink

Premijerka Rumunije zahvalila je gostima na konstruktivnom pristupu i istakla da je u cilju svih zemalja da se što više projekata realizuje.

Predsednik Srbije je, nakon zajedničkog obraćanja, odgovarao na pitanja novinara Televizije PInk. On je istakao da je važno da se u ove tri zemlje i u većem delu EU govori sa značajem i poštovanjem o Srbiji.

- Važna nam je otvorena i neskrivena podrška. Sve tri zemlje su naši prijatelji i važno je da pamtimo ko nas je u kojim trenucima podržavao, a ko nam je put otežavao - kaže Vučić.

Predsednik je rekao da je za Srbiju važno da ima podršku ove tri zemlje, ali i ostalih evropskih zemalja.

- Mislim da smo postigli važne rezultate, ovo je od izuzetnog značaja za Banaćanje, Beograđane, ali i Nišlije - rekao je predsednik.

On ističe da je današnji sastanak verovatno bio najbolji, te da je formirana radna grupa koja mora brzo da radi kako bi se memorandumi i sporazumi potpisali pre Samita 16+1.

- Govorili smo o autoputu Temišvar-Vršac-Beograd, što će mnogo značiti za Banat, a mi smo za ovaj projekat spremni. Rumuni su izrazili ogroman interes i želju za ovaj autoput. Govorili smo o Koridoru 10 i osavremenjivanju pruge Beograd-Niš. Pričali smo o digitalnoj infrastrukturi - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink

"Idemo na samit u Sofiji, nećemo Bugarskoj zabijati nož u leđa"

Predsednik je, odgovarajući na pitanje o tome hoće li on ići na samit u Sofiji, rekao da Srbija ne može da "zabije nož u leđa Bugarskoj koja nas podržava", a pored toga, na samitu će biti visoki evropski zvaničnici, te bi sastanak sa njima mnogo značio Srbiji.

Srbija, kako kaže, mora da napreduje, da raste, da razmišlja o budućnosti i da sebe osigura politički i ekonomski, zato Srbija treba da bude prisustna na samitu u Bugarskoj.

"Hrvatska ishitreno reaguje, zabrinut sam za odnos sa Zagrebom"

Govoreći o reakciji Kolinde Grabar Kitarović da je zabrinuta zbog odnosa sa Srbijom, ali da je ne zanimaju recipročne mere već dijalog, Vučić kaže da je i on veoma zabrinut, ali da se trudio da bude objektivan. On je podsetio da Srbija nije zabranjivala da hrvatski ministri ulaze u našu zemlju, te da je incident u Jasenovcu višestruko teži, opasniji i snažniji od onoga što je Šešelj rekao da je uradio.

- Sve ovo imamo jer je SRS nešto saopštila, a niko to nije video, čuo, niti postoji informacija. Ovo su uradili zbog saopštenja SRS! Da niste malo ishitreno reagovali? Pitam ih hoće li podići spomenik Alojziju Stepincu u Dvoru na Uni, većinskoj srpskoj opštini? Mislite li da je to razumno i da je to prijateljski čin prema Srbima u Hrvatskoj i Srbima uopšte? - zapitao je predsednik, dodajući da je Srbija uvek spremna za dijalog i razgovor.

- Srbija je uvek spremna na dijalog, ali neko mora da želi da nas čuje i sasluša. Srbija je spremna da sluša Hrvatsku, ali nismo oduševljeni Barišićem, Budakom, Stepincem i njihovim veličanjem - kaže predsednik.

Foto: TV Pink

"I mene svakog dana napadaju, pa ne kukam"

Govoreći o tome da ministarka Jadranka Joksimović navodno nije želela da da izjavu za hrvatske medije, Vučić kaže da "nema šta da komentariše".

- Mene svaki dan napadaju, koga to briga. Jeste videli nekada naslovnu stranu Miškovićevog "Vremena", Ćulibrkovog, Miškovićevog i Đilasovog "NiN-a", a da me na naslovnoj nisu direktni napadi i najgore izmišljotine? Neću da kukam, nek rade svoj posao - rekao je predsednik.

"Za Niš urađeno više nego u Titovo vreme"

Sutra u Niš kako kaže, ide znajući koliko je za taj grad urađeno.

- Uradili smo autoput ka Skoplju, ka bugarskoj granici, Klinički centar, doveli smo pest fabrika... Ni za Titovo vreme se nije ovoliko pozitivnih stvari dogodilo u Nišu. Neka govore šta hoće, ovo su činjenice - rekao je Vučić, dodajući da je opozicija već pokazala da ništa ne zna da uradi i da slobodno nastavi sa napadima.

On je podsetio da se radi pruga Niš-Dimitrovgrad, da se obnavlja brza pruga Beograd-Niš, da se završava Niš-Pirot-Dimitrovgrad, završen je Klinički centar, otvoreno je šest fabrika, a sutra Leoni postaje najveći poslodavac u Srbiji.

- Voleo bih da mi neko pokaže period u istoriji Niša kada je ovaj grad dobio više nego danas - rekao je predsednik.

"Velika je čast ugostiti Tuska"

Govoreći o sutrašnjem sastanku sa Donaldom Tuskom, Vučić kaže da on razume stvari i na Balkanu i u Evropi, te da je velika čast ugostiti ga u Srbiji.

#Aleksandar Vučić

#Bukurešt

#Sastanak

'