AKTUELNO

Koncert će biti održan 9. decembra.

Beogradska filharmonija održaće u Kolarčevoj zadužbini koncert iz ciklusa "Za avanturiste", a dirigent Mihailo Jurovski predvodiće putovanje kroz predele Italije posmatrane iz vizure velikih romantičara Hektora Berlioza i Riharda Štrausa.

Zahtevnu ulogu melanholičnog sanjara Harolda tumačiće prvi violista Beogradske filharmonije, Boris Brezovac.

Poetske uspomene koje je sakupio tokom lutanja po planinama Abrucija, Berlioz je objedinio u simfoniji u kojoj je glavna uloga Harolda poverena violi.

Orkestar Filharmonije i dirigent Jurovski nastavljaju muzičko putovanje Štrausovom tonskom poemom "Iz Italije".

Oživeće kompozitorove utiske i osećanja izazvana pogledom na osunčanu Kampanju, slavni Rim, kao i na užurbani Napulj predstavljen kroz komičnu zbrku melodija.

Beogradska filharmonija je sa velikim žaljenjem primila vest o smrti čuvenog dirigenta Zoltana Kočiša, koji je trebalo da predvodi orkestar na ovom koncertu.

Sa najpoznatijim mađarskim umetnikom srpski orkestar je u dva navrata imao ugovorene nastupe koji, nažalost, nikada nisu realizovani.

Njegova dužnost na ovom koncertu poverena je dirigentu Mihailu Jurovskom, danas najstarijem predstavniku muzičke porodice čiji je doprinos muzičkom izvođaštvu nemerljiv.

Jurovski je uvaženi gostujući dirigent Beogradske filharmonije, omiljen i dobro poznat beogradskoj publici.

Č.N.

#Filharmonija

#Kolarac

#koncert

'