AKTUELNO

Mladoženja najčešće iz prve pogodi.

Jedan od najstarijih srpskih običaja kada su u pitanju svadbe definitivno je gađanje jabuke.

Običaj je da se postavi jabuka na najvišu tačku u dvorištu, granu ili krov kuće, ukoliko nema visokog drveta u dvorištu.

Jabuka se gađa, kako bi mladoženja dokazao svoje sposobnosti pucanjem iz puške, kako bi mladinima pokazao da je sposoban da čuva i zaštiti svoju ženu i buduću porodicu. Ukoliko ne uspe iz prve da “skine” jabuku, pogađa dok je ne pogodi, jer dok mu to ne pođe za rukom, ne može da pokupi mladu.

Mladoženja u 99 odsto slučajeva uspeva da pogodi jabuku iz prvog pokušaja, čak iako nikada ranije nije imao priliku da puca. Trik je u tome, priznali su neki, što se uglavnom puca iz puške čiji se meci “raspriše”, pa je teško omašiti jabuku uz malo dobrog ciljanja.

Mlada izlazi iz kuće tek kada voćka padne na zemlju. Mladini najbliži daju sve od sebe da jabuku postave što je više moguće i pritom je obmotaju žicom kako bi dodatno zakomplikovali stvar.

Kada je gađanje jabuke uspešno obavljeno, onda se praktikuje kupovina mlade.

U nekim sredinama mladoženja ima pravo da angažuje drugog pucača, ukoliko on nije preterano iskusan u tome. U drugim, mladoženjin zet puca. Sve zavisi od okruga i lokalnih običaja, ali razlike nema – jabuka se mora skinuti i mlada pre toga ne može do voljenog.

N. Petričević

#Jabuka

#Mlada

#Običaj

'