AKTUELNO

Nije prvi put da, kada se nastavi dijalog u Briselu, na terenu se dogodi nešto što kao da nas namerno provocira i udaljuje od glavnog cilja - razgovora o Zajednici srpskih opština (ZSO), izjavio je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, povodom hapšenja Milorada Zajića, povratnika iz Kline, na Kosovu.

- Procesi oko Kosovu i Metohiji su u toku, razgovori su nastavljeni, ali ovo nije prvi put da, kad razgovori počnu, kada se proces dijaloga nastavlja, na terenu se dešava nešto što kao da nas namerno provocira i udaljuje od glavnog cilja razgovora, a to je da napokon počnemo razgovor o ZSO i nastavimo s realizacijom Brislelskog sporazuma, njegove jedne polovine čija je suština i okosnica formiranje ZSO, na čemu nije učinjeno ništa - rekao je Selaković.

On je podsetio i na prošlogodišnje hapšenje Bogdana Mitrovića, Srbina iz Suve reke, koji je više od 10 i po godina obilazio svoje ognjišite.

- Posle nekoliko meseci neko je upro prstom u njega i rekao - ovaj čovek je izvršio ratni zločin. Na kraju se ispostavilo da je to učinio Albanac, koji uzurpira njegovu imovunu - rekao je Selaković.

Sada, naglasio je, opet se događa situacija da je povratnik, koji je 10 godina na Kosovu i Metohiji, Milorad Zajić, privreden "verovatno nakon što je neko uperio u njega".

Selaković je istakao da se sve to dešava u prisustvu misije Euleksa, koja bi trebalo da gradi sisitem vladavine prava na KIM. "To zvuči licemeno", ocenio je Selaković.

On je dodao da je uveren da će direktor Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ostali iz kancelarije pomoći porodici Zajića, a na one koji, kako je rekao, "imaju imalo razuma", apelovao je da oslobode Zajića i puste ljude na KiM da normalno žive.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju zatražila je da se Milorad Zajić, povratnik iz Kline koji je uhapšen u ponedeljak, smesta oslobodi, i poručila da on i njegova porodica mogu da računaju na svaku moguću podršku Kancelarije za KiM i države Srbije.

Kosovska policija uhapsila je Zajića u Klini, pod optužbom za navodne ratne zločine tokom sukoba na Kosovu. Selaković je, upitan ima li ikakve naznake da će Brisel izvršiti pritisak na Prištinu da se formira ZSO, rekao da je Vučić bio više nego jasan, kada je rekao da su "jedno naše želje, htenja i nadanja, a duga stvar je situacija na terenu".

- Potpuno je jasno da ovih pet godina Brisel nije mrdnuo prstom da na neki način uslovi kosovske Albance da izvrše svoju obavezu iz Briselskog sporazuma i formiraju ZSO o kojoj na jedan bazičan, ali jasan način govori Briselski sporazum - dodao je Selaković.

Ukazao je da mi još nemamo ni prednacrt statuta Zajednice srpskih opština, kao i da nemamo uopšte otvoren razgovor o tome.

- Ne možemo da se nadamo i ne treba da se nadamo da će Brisel nešto učiniti na tom planu. Mi dobro vidimo svoju poziciju, vidimo da smo osuđeni da se u nekim stvarima potpuno samostalno i sami borimo, nastavljamo tako da se borimo sa mnogo više realnosti, mudrosti nego što je to imala neka prethodna vlast - rekao je Selaković.

Komentarišući spekulacije o američkom planu za KiM, prema kojem bi Srbi dobili ZSO sa širim ovlašćenjima, a Kosovo zauzvrat dobilo stolicu u UN, Selaković je naglasio da su sve to spekulacije.

- Sve su to za sada spekulacije, mi ćemo imati sastanak u Briselu u drugoj polovini ove nedelje, videćemo šta će biti rezultat tog sastanka. Zanimljivo mi je da čak i u tim spekulacijama, kada čujem priču o nekim širim ovlašćenjima, a po svemu onome što sam iz štampe pročitao, ja sam video da to nije ništa šire od onoga što je previđeno u Briselskom sporazumu - naveo je Selaković.

Na pitanje može li se pregovarati o nečemu što je već ispregovarano, budući da je ZSO ispregovarana pre pet godina, Selaković je istakao da ZSO postoji samo na papiru.

- ZSO je ispregovarana, ali kao što vidite ZSO postoji samo na papiru i taj jedan jedini papir na kome postoji je Briselski sporazum. Samo da vas podsetim da su privremene institucije samouprave u Prištini oglasile neustavnim u 24 elementa Briselski sporazum pred svojim ustavnim sudom, to je i žalosno i licemerno - naglasio je Selaković.

#Kosovo

#Nikola Selaković

'