AKTUELNO

Svako ko je dobio bar jednu dozu MMR vakcine zaštićen je od malih boginja i minimalne su šanse da se zarazi. Onima koji izbegavaju vakcine, pored obolevanja od malih boginja, preti teška upala pluća i zapaljenje mozga.

Svako ko je dobio bar jednu dozu MMR vakcine zaštićen je od malih boginja i minimalne su šanse da se zarazi, kaže za epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Predrag Kon!

On u intervju za Informer objašnjava da svi rođeni pre 1971, kada je i uvedena prva MMR vakcina, imaju prirodni imunitet na ovu bolest, dok oni koji su rođeni posle 1985. godine i primili su tu vakcinu nemaju nikakvog razloga za brigu.

Međutim, kako navodi ovaj epidemiolog, građanima koji su imunizaciju izbegli, pored obolevanja od malih boginja, prete i zdravstvene komplikacije poput teške upale pluća i zapaljenja mozga.

MMR vakcina je uvedena tek 1971. godine. Da li to znači da se od morbila ranije nije obolevalo?

- Ne, i pre uvođenja imunizacije male boginje su bile prisutne u Srbiji i prema zvaničnim istorijskim arhivama i tada je bilo velikih epidemija, obolelih, ali i žrtava, i to mnogo više nego danas. Međutim, mnogi su se izborili i velika je verovatnoća da su svi koji su rođeni pre 1971. godine preležali male boginje i da su na taj način ojačali organizam. Oni su izgradili prirodni imunitet za ovu bolest i bez vakcine, koja tada nije ni postojala. Posle uvođenja ove vakcine 1971, obolevanje se javljalo u epidemijskoj formi na svakih tri do pet godina, samo sa višestruko manjim brojem obolelih u odnosu na period pre uvođenja vakcine.

Potom je 1993. doneta odluka da rođeni posle 1985. treba da prime ukupno dve doze MMR vakcine. Prvu dozu do druge godine života, a drugu dozu pre polaska u osnovnu školu. Međutim, šta da rade oni koji su samo primili jednu dozu, a rođeni su posle 1971. godine?

Rođeni pre 1971. su bezbedni.  Rođeni pre 1971. su preležali male boginje i izgradili prirodni imunitet za ovu bolest i bez vakcine, koja tada nije ni postojala - Predrag Kon, epidemiolog

- Svako ko je primio jednu dozu vakcine ima zaštitu od teške forme bolesti. Imunitet je doživotan, čak i sa jednom dozom, mada nakon 10 do 15 godina dolazi do pada nivoa antitela i mogućnosti pojave blažeg oblika bolesti. Da ponovim, rođeni od 1985. gotovo sigurno su dobili dve doze, dok su oni pre toga mogli da prime najviše jednu dozu, što ih takođe štiti od malih boginja.

Ako, ipak, neko od odraslih hoće da primi i drugu dozu vakcine, da li to može sada da uradi?

- Dodatna vakcinacija neće škoditi, već samo pojačati imunološki otpor, ali nema potrebe za tim ukoliko je neko primio makar jednu dozu. Pravo na imunizaciju, u ovom slučaju MMR vakcinu, imaju svi izuzev trudnica, pacijenata sa oštećenim imunitetom i pacijenata izloženih zračenju. Jedina grupacija koja zahteva dodatnu vakcinu jesu zdravstveni radnici rođeni posle 1971. i očekuje se da se njihova imunizacija nastavi.

Ukoliko građani ipak nisu sigurni da li su zaštićeni od malih boginja, šta treba da urade?

Ne mogu trudnice Pravo na MMR vakcinu imaju svi, izuzev trudnica, pacijenata sa oštećenim imunitetom i izloženih zračenju - Predrag Kon, epidemiolog

- Inkubacija za male boginje traje od 10 do 12 dana, mada u nekim slučajevima mogu da se jave i nakon 15 dana, a ekstremno retko kod onih koji imaju oslabljen imunitet i do tri nedelje. Tako da svi koji sumnjaju da mogu dobiti male boginje treba da urade test na IgG i IgM antitela u laboratorijama koje to mogu da urade i tako se testiraju.

Vakcinisano 15.000 dece

Kakva je trenutna situacija sa malim boginjama i da li zaraza jenjava? - Moram da istaknem da se broj vakcinisane dece znatno povećao. Samo u Beogradu je od 1. decembra do 9. marta vakcinisano oko 15.000 dece, što je značajno suzbilo potencijal epidemije. To potvrđuje da je osnovna mera zaštite vakcinacija dece, i to najviše u predškolskom i školskom uzrastu. Među njima je najmanji obuhvat imunizacije i samim tim su glavni prenosioci zaraze. Zato imunizacija mora da se nastavi, jer smo i dalje daleko od 95 odsto vakcinisanih građana, koliko je potrebno za kolektivni imunitet.

#Boginje

#Predrag Kon

#Vakcina

#morbile

'