AKTUELNO

On je rekao da je "klevetnički antiruski tok, koji dolazi iz Britanije neobjašnjiv, neosnovan i vođen nejasnim motivima".

Birtanija će morati da pruži dokaz kako bi podržala svoje tvrdnje da je Rusija umešana u trovanje Sergeja Skripalja, ili da se izvini, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je novinarima rekao da Britanija mora da "pruži dokaze ili izvinjenje".

Ruski predsednik Vladimir Putin je odbacio britanske optužbe kao "besmislene", istakavši da je Moskva spremna na saradnju sa Londonom u istrazi. Evropska unija osudila je ranije danas trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Skripalja.

U zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova EU, koje je šef britanske diplomatije Boris Džonson u Briselu informisao o tom slučaju, navedeno je da su "životi mnogih građana dovedeni u opasnost tim bezobzirnim i nezakonitim činom".

Kao navodi AP, evropski ministri nisu otvoreno Rusiju optužili za trovanje bivšeg špijuna, niti zapretili posledicama. Oni su, međutim, pozvali Rusiju da se "hitno pozabavi" britanskim zahtevom u vezi sa programom nervnog agensa "novičok" i izrazili su "potpunu solidarnost" sa vladom britanske premijerke Tereze Mej.

Tereza Mej i lideri EU treba da se sastanu u Briselu u četvrtak radi razgovora o napadu na Skripalja i njegovu kćerku Juliju, koji su i dalje u kritičnom stanju.

Pročitajte još: PESKOV: Rezultati izbora - izvanredni

#Dmitrij Peskov

#Velika Britanija

'