AKTUELNO

Kako prenosi Sputnik izjavu ministra Aleksandra Vulina, ruski avioni "antonov" uskoro stižu u Srbiju.

Dva transportna aviona An-26 dolaze u Srbiju u okviru paketa vojno tehničkog sporazuma šefova država Ruske federacije u Republike Srbije, potvrdio je za Sputnjik ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je tokom obilaska radova na remontu i modernizaciji aviona MiG-29, koji su stigli iz Rusije, na aerodromu „Batajnica" i prijema školskih aviona tipa ''Lasta'' koji su uvedeni u upotrebu RV i PVO, potvrdio ranije pisanje Sputnjika o dolasku ruskih transportera u okviru tzv ''ruskog paketa'' u kome su pored remontovanih „migova"i tenkovi T-72 i oklopna vozila BRDM-2M ali i dva transportna aviona srednje nosivosti An-26.

Foto: Wikipedia

- Sve što je dogovoreno između dva vrhovna komadanta ispoštovano je u dan i veoma sam zadovoljan zbog toga, tako će biti i sa ovim delom sporazuma i bićete veoma brzo obavešteni. Posebno me raduje prijem šest novih vazduhoplova tipa ''Lasta'' u naoružanje naše vojske. Reč je o školskim avionima koji su produkt naše pameti od projektovanja do izrade - rekao je ministar Vulin.

Na naše pitanje o remontu sofisticiranih delova aviona MIG 29 koji su na remontu u hangarima batajničkog aerodroma, ministar odbrane je potvrdio da se taj proces odvija prema planu u Rusiji i da će svi radovi biti privedini kraju kako je planirano.

Foto: Tanjug

- Ovo je veliki dan za naše vazuduhoplovstvo i oružane snage, i svakog građanina naše zemlje jer se vidi koliko napredujemo i da smo sve sigurniji i zaštićeniji Do kraja godine svi avioni će biti operatvni i podignuti na nivo generacije 4+ - naglasio je Aleksandar Vulin.

Na pitanje kako ocenjuje našu avijaciju kada se zaokruži ceo proces, ministar je kratko odgovorio:

- Naše vazuduhoplovstvo je spaseno.

Pročitajte još: Srbija i Nemačka potpisale Memorandum o pomoći povratnicima: PROJEKAT INICIJATIVA ZA INKLUZIJU vredan 1,8 miliona evra

Vojska Srbije od danas jača za šest aviona ''lasta''

Ministar odbrane izjavio je da će do kraja godine svi avioni Vojske Srbije biti osposobljeni za letenje i da će srpsko vazuhoplovstvo biti najrespektabilnije u regionu.

Vulin je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem obišao aerodrom “Batajnica” i avione "lasta" koji su uvedeni u upotrebu u RV i PVO Vojske Srbije, kao i letelice MiG-29 na kojima je u toku remont i modernizacija.

Vulin je istakao da se Vojnotehnički sporazum koji su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin sprovodi u rokovima i u skladu sa onim što je dogovoreno.

- Raduje nas što smo danas ovde zbog prijema šest novih vazduhoplova u naoružanje naše vojske. To su školski avioni koje smo sami projektovali i napravili. Mnogo je vremena prošlo od kad je naša vojska dobila ovako vredan poklon, ali poklon koji smo sami napravili i koji je produkt naše pameti i znanja - istakao je ministar.

Vulin je objasnio da ćemo Vojska Srbije imati sve uslove da odškoluje pilota od prvog stepena preko "laste" do MiG-a 29. Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je rekao da do kraja godine možemo da kažemo da će svi naši avioni biti operativni i u vazduhu.

- Naše vazduhoplovstvo je spaseno. Ono je bilo skoro uništeno 1999. godine, sada možemo da kažemo da će kada se završi sve o čemu govorimo naše vazduhoplovstvo biti sasvim sigurno najrespektabilnije u regionu - naveo je Vulin.

Načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković rekao je da je tokom današnjeg obilaska sagledan stepen realizacije plana modernizacije naših lovačkih aviona MiG-29.

- Sve teče u skladu s planom i dinamikom, ljudi su motivisani i orni za rad, a uz uvođenje aviona ''lasta'' za početnu obuku pilota imaćemo zaokruženo vazduhoplovstvo koje će biti sposobno da štiti vazdušni prostor Srbije - poručio je Diković.

Komandant 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile potpukovnik Boško Šerbedžija pojasnio je da je danas u upotrebu uvedeno šest aviona "lasta", dok će preostalih osam će biti uvedeno sredinom godine. Nakon obilaska aviona Vulin i Diković su se sastali sa pilotima koji će uskoro biti upućeni na petomesečnu obuku za letenje na avionu MiG-29 u Rusiju.

#Aleksandar Vulin

#Avion

#Rusija

'