AKTUELNO

Za Srbiju nema većeg interesa nego da mir, sigurnost i stabilnost na ovim prostorima budu sačuvani i mi ćemo učiniti sve što je potrebno da se upravo to i desi, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin na svečanoj sednici povodom dana opštine Srebrenica, gde je boravio na poziv načelnika Mladena Grujičića.

Čestitajući praznik žiteljima Srebrenice u ime Vlade Republike Srbije i predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministar Vulin je istakao da im više od svega želi prijatelje, onakve kakvi su im Aleksandar Vučić i Srbija.

- Aleksandar Vučić je činio i činiće sve za vaš grad i za Republiku Srpsku, za mir i za stabilnost i sigurnost, a država Srbija od onog svog malo što ima odvaja za vas i vašu decu - za vrtić i decu za čije prezime ne pita, samo joj je bitno da se čuju detinje smeh i plač - rekao je ministar Vulin i glasno se zapitao:

Ko je taj ko može da kaže kom jeziku i kojoj veri pripadaju dečiji smeh i plač?"

On je poručio da su Vlada i predsednik i Vučić, uvek spremni da pomognu Srebrenici i Republici Srpskoj da se mir i stabilnost na ovim prostorima očuvaju.

- Srebrenica danas živi bolje. Građani, bez obzira na veru i naciju, imaju nova radna mesta, vrtiće i nove puteve, imaju bolji život. Sada vidite koliko je bilo ružno i pogrešno govoriti da Srbin ne može da bude načelnik Srebrenice. Dobar čovek sme da bude šta god kad ga izaberu njegovi sugrađani i tako treba da bude - rekao je ministar odbrane.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske i predsedniku Dodiku na izvanrednoj saradnji i na tome što vode računa o svakom delu Republike Srpske i što na taj način pomažu da se mir i stabilnost na ovom prostoru sačuvaju, a to je za Republiku Srbiju od najvišeg mogućeg značaja.

- Za nas nema većeg interesa od toga - rekao je Vulin.

On je dodao da ne može da ne "podseti Srebrenicu" da se pre dve godine ovde desio pokušaj ubistva tadašnjeg predsednika Vlade, a sadašnjeg predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, i da im želi istinu o tom događaju jer nas "istina ne može pokvariti".

Foto: Tanjug

- Ne mogu da ne pitam zašto posle dve godine nemamo nijedan odgovor i zašto ne znamo ko je to pokušao da uradi i kako niko nije kažnjen i nije odgovoran za tako nešto. Čovek koji iskreno voli ove ljude i došao je ovde u ime Srbije da ponudi ruku pomirenja dočekan je pokušajem ubistva. Smatram da bi bilo jako dobro za sve nas, bez obzira na veru i naciju, to je potpuno nevažno u ovome što se desilo, da saznamo ko je pokušao da ubije predsednika vlade Republike Srbije - rekao je ministar Vulin i dodao da veruje da bi ta jednostavna istina pomogla u odnosima naših zemalja i naroda.

Ministar odbrane je izjavio da na ovom mestu koristi priliku da izrazi svoje duboko poštovanje za bol svake majke Srebrenice, za bol svake bele marame, i isto tako da zatraži da se takvo poštovanje i duboko razumevanje pokaže i za bol svake srpske majke u Bratuncu ili Podrinju.

- Samo istina i samo potpuno isto razumevanje tragedije i bola svake majke može da nam pomogne da nastavimo dalje. Ništa drugo i nikako drugačije. Kao što znate, najviši predstavnici države Srbije su nebrojeno puta rekli ono što sam ja rekao. Voleo bih da to čujem i vidim od svih ostalih, značilo bi mnogo i veoma bi pomoglo - rekao je ministar Vulin još jednom čestitajući dan opštine svim građanima Srebrenice, poželevši im da žive mirno u svom gradu, da ovde rade i da budu to što jesu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kome je za izuzetan doprinos u razvoju opštine, uručeno najviše priznanje, plaketa sa zlatnim grbom, čestitao je gradanima Dan opštine.

Foto: Tanjug

- Za mene je to priznanje veoma značajno kao verifikacija mog rada i odnosa Republike Srpske prema ovoj opštini u kontinuitetu. U teškim uslovima posleratne obnove Srebrenicu smo uvek posmatrali kao lokalnu zajednicu gde treba dodatno da ulažemo i da je osposobimo da izgleda bolje i to već danas možemo da primetimo - rekao je on.

- Veoma sam zahvalan i Republici Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću što je pomogao ovu lokalnu zajednicu, jer da nije bilo te pomoći sigurno mnogo stvari ne bismo uspeli da uradimo. Ovo je specifično mesto zbog tragedije koja se desila ali je i mesto koje daje šansu da se pomirimo a da se bol ne deli nego da odgovaraju svi oni koji su odgovorni za bilo koji zločin, a da se bol poštuje i uvažava - rekao je predsednik Dodik i dodao da priznanje koje je dobio ne doživljava kao pobedu ni nad kim, nego kao porvrdu za pregoran rad, za napredak i razvoj opštine Srebrenica.

Bošnjačke partije su bojkotovale Svečanu sednicu Skupštine opštine Srebrenica koja je održana povodom 11. marta, Dana Srebrenice.

Pre svečane sednice ministar Vulin sastao se sa predsednikom Dodikom i načelnikom opštine Mladenom Grujičićem, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pročitajte još: Dodik i Vulin u Srebrenici, predsedniku RS uručena Plaketa sa zlatnim grbom opštine: Ovo priznanje ne doživljavam kao pobedu nad bilo kim

#Aleksandar Vulin

#Milorad Dodik

#Srebrenica

'