AKTUELNO

Centar za ruske studije otvoren je danas na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu, a tom prilikom potpisan je Memorandum o razumevanju između FPN i Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO).

U Centru će se, kako je najavljeno, sistematski i naučno izučavati Ruska Federacija i ujedno će biti osnov za produbljivanje saradnje dve države.

Centar je svečano otvorio prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je ukazao da se početak rada poklapa sa obeležavanjem 180.godišnjice rusko-srpskih odnosa.

Dačić je naveo da su visok nivo odnosa Srbije sa Rusijom i međusobna bliskost, podrška i razumevanje još jednom potvrđeni upravo realizovanom posetom ruskog ministra spoljnih poslova Beogradu Sergeja Lavrova.

Foto: Tanjug

- Opredeljenost za nastavak čvrstih veza sa Rusijom dominirala je u razgovorima koje smo vodili, u šta su građani Srbije mogli neposredno da se uvere tokom sadržajnog programa posete ruskog šefa diplomatije - rekao je ministar.

Izrazio je zadovoljstvo povodom otvaranja Centra i istakao da očekuje da će u svom radu ambiciozno postaviti ciljeve, planove i aktivnosti, kako bi postigao odgovarajući autoritet u naučnoj zajednici Srbije i Evrope, predstavljajući nepresušni izvor znanja.

Dačić je u ime Ministarstva poklonio Centru nekoliko knjiga kojima su, kako je rekao, obuhvaćeni svi dokumenti o saradnji Rusije i Srbije potpisani ne samo u poslednjih 180 godina već i tokom srednjeg veka.

Rukovodilac Centra za ruske studije profesor Siniša Atlagić naveo je da je ideja o otvaranju tog departmana na FPN stara deceniju i po, te da naučnoj zajednici u Srbiji nedostaje ustanova u kojoj će se učiti o Rusiji.

- Naši studenti malo znaju o Rusiji, a na ovaj način pridružujemo se velikim svetskim univerzitetima koji imaju centre za proučavanje ruskih i slovenskih studija - rekao je Atlagić.

Foto: Tanjug

Zahvalio je kompanijama ''NIS'' i ''Srbijagasu'' koji su, kako kaže, pomogli otvaranje Centra i izrazio očekivanje da se u njegov rad uključiti i veliki broj ruskih kompanija koje posluju u Srbiji

Memorandum o razumevanju FPN i MGIMO potpisali su dekan fakulteta Dragan Simić i i prorektor za nauku MGIMO Evgenij Kožokin.

Potpisivanju Memoranduma i ceremoniji otvaranja Centra prisustvovali su i ruski ambasador Aleksandar Čepurin, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i generalni direktor ''Srbijagasa'' Dušan Bajatović.

Pročitajte još: Vulin u Lazarevcu: Razvijamo podjednako sve delove Beograda

#Fakultet

#Ivica Dačić

'