AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović svojim najnovijim optužbama protiv Republike Srpske nastavlja da vodi "velikobošnjačku politiku", čiji je cilj stvaranje unitarne BiH u kojoj bi Bošnjaci imali domintanu ulogu.

- Temelji velikobošnjačke politike su besmislene priče o srpskoj agresiji, genocidu u Srebrenici, nepravdi prema Bošnjacima i BiH i najnovija optužba da Republika Srpska tobože stvara vlastite paravojne jedinice - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, to jasno pokazuje da Bakir Izetbegović i SDA nisu spremni da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost za kompromis i dogovor sa političkim predstavnicima srpskog naroda, uz dosledno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

- Bez promene bošnjačke politike nije moguće očekivati rešavanje brojnih problema u BiH i okretanje prema ekonomskom razvoju da bi se obezbedio bolji život njenih građana - dodao je Linta.

Izetbegović je juče naveo da "Hrvatska i srpska strana pozivaju na sukobe", te da svaka iz svojih interesa, kako bi ostvarile svoje ciljeve, svesno šire netačne informacije o radikalizaciji i opasnosti od islamskog ekstremizma u BiH.

- Rade to i hrvatska i srpska strana. Hrvatskoj je cilj novi izborni zakon (u BiH), srpskoj nešto opasnije od tog - izgovor za vlastitu radikalizaciju, za stvaranje vlastitih paravojnih jedinica, za tvrdnje o ''nemogućem životu sa Bošnjacima'' i potrebi za ''izlazak iz propale zajednice koja se radikalizuje'' i tako dalje. Sve što oni rade, i planiraju da rade, imputiraće nama - rekao je Izetbegović.

Pročitajte još: Dačić i Lavrov: Tačijeva izjava ne menja ništa (FOTO)

#Bakir Izetbegović

#Miodrag Linta

'