AKTUELNO

Evropska komisija je kaznila sedam kompanija sa ukupno 546 miliona evra zbog kartelskog udruživanja u oblasti proizvodnje svećica, kočionih sistema i pomorskom transportu vozila, što je najnovija u nizu strogih kazni izrečenih akterima u sektoru auto delova koje su EU donele skoro 6,0 milijardi evra.

Kako piše Fajnenšel Tajms, četiri kompanije - čileanski CSAV, japanski prevoznici "K" Line i NIK i norveško-švedski prevoznik WWL-EUKOR - kažnjeni su sa ukupno 395 miliona evra zbog kartelskog dogovaranja i popravljanja ponude, kako bi zadržale tradicionalni tržišni udeo u prekookeanskom transportu novih automobila, kamiona i poljoprivrednih vozila u i iz Evrope od oktobra 2006. do septembra 2012. godine.

Kompanija MOL je izbegla novčanu kaznu od 203 miliona evra, pošto je obavestila zvaničnike o kartelu.

Proizvođači auto delova Bosć i NGK su kažnjeni sa ukupno 76 miliona evra zbog dogovaranja cena automobilskih svećica između 2000. i 2011. godine da bi izbegli međusobnu tržišnu utakmicu.

Treći učesnik u kartelu, japanski Denso, izbegao je novcanu kaznu od oko milion evra jer je obavestio nadležne o kartelu.

Komisija je dobila informaciju o još dva kartela na tržištu kočionih sistema u razdoblju od 2007. do 2011. godine, u čijim su aktivnostima učestvovale nemački proizvođači Bosć i Contininental, kao i TRW, nekadašnja američka kompanija koja je sada takođe u nemackom vlasništvu.

Bosć i Continetal su kažnjeni sa ukupno 75 miliona evra, dok je TRW, kao uzbunjivač, izmakao kazni od 54 miliona evra.

- Karteli su naneli štetu evropskim potrošačima i negativno uticali na konkurentnost evropskog automobilskog sektora, u kojem je u EU zaposleno oko 12 miliona radnika -izjavila je komesarka EK za zaštitu tržišne konkurencije, Margret Vestager.

#Brisel

#Kazne

'