AKTUELNO

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks koji se danas sastao sa direktorkom Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzanom Paunović pohvalio je rezultate koji su ostvareni na polju obezbeđivanja ličnih dokumenata za pripadnike romske nacionalnosti.

Kako je saopšteno iz Kancelarije, Muižnieks se interesovao i za mere koje se preduzimaju u cilju unapređenja položaja i prava nacionalnih manjina, posebno prava u vezi informisanja na maternjem jeziku.

Paunović je istakla da je Srbija kroz sprovođenje Dekade za inkluziju Roma do 2015. godine postigla značajne razultate.

- Rešeno je pitanje ličnih dokumenata za više od 25.000 lica romske nacionalnosti. Zakonom o matičnim knjigama uređen je i postupak obnavljanja uništenih ili nestalih matičnih knjiga koje se vode za područje KiM, a u skladu s kojim je u 2015. godini izvršeno 2.919 upisa, ranije pravno nevidljivih lica romske nacionalnosti - rekla je Paunović.

U oblasti zdravstvene zaštite Roma, kako navodi Paunović, rezultati rada 75 zdravstvenih medijatorki doveli su do velikog pomaka i njihov rad je jedna od najuspešnijih mera u javnim politikama preduzetim u prethodnom periodu.

U oblasti stanovanja prvi put je uspostavljena evidencija o broju i mestu gde se nalaze neformalna romska naselja.

Romi i Romkinje su prepoznati kao teže zapošljiva društvena grupa i prema njima se, kaže, primenjuju mere aktivne politike zapošljavanja, realizuju se programi podsticanja samozapošljavanja, zapošljavanja uz subvencije poslodavcima u privatnom sektoru.

U srednjim školama je u poslednje dve školske godine dodeljeno 1.346 novčanih stipendija za romske učenike, rekla je Paunović.

#Lična karta

#pitanja

'