AKTUELNO

Koliko u rečima Edija Rame ima retorike i koliko je priča realna? Da li je izjavao indirektna najava stvaranja Velike Albanije i zašto su iz EU izostale reakcije na izjavu albanskog premijera.

Edi Rama izjavio je u Prištini povodom desetogodišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova da bi KiM i Albanija trebalo da imaju zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, ali je izneo i jednu novu ideju o zajedničkom predsedniku kao simbolu nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalno-bezbednosne politike.

Vladan Glišić iz Narodne mreže kaže da je Rama moćan onoliko koliko je EU u problemu i da NATO podstiče nesmirivanje tenzija na Balkanu.

- Jasno je da je Velika Albanija već 150 godina albanski program, a sada već vidimo da otvoreno zastupaju stav. Ne verujem da je ovo ucena, već koriste priliku da, sada kada je ugašeno svetlo u Evopi po pitanju integracija, otvoreno zastupaju ideju Velike Albanije - kaže Glišić.

Novinar Zoran Ostojić kaže da je Velika Albanija realna koliko i Velika Mađarska posle Prvog svetskog rata, Velika Bugarska koja je trajala par meseci, Velika Hrvatska tokom nacističke vladavine i koliko je bila realna Velika Srbija.

Foto: TV Pink

- Velika Albanija nije realna i služi samo za unutrašnju upotrebu. Na neki način će se verovatno na kraju ispostaviti da nismo dobili ono što smo želeli. Ako kažemo da jedna strana ne može da dobije sve, a ako pod "sve" podrazumevamo nezavisnost Kosova sa naše strane, a sa njihove strane "sve" kao Velika Albanija - oni će reći da nisu dobili sve, mi ćemo reći isto... Tako da, te retoričke priče bolje da ostavimo - kaže Ostojić.

Glišić kaže da je očigledno da Albanci imaju status povlašćenog deteta koje može da se igra sa idejama, dok Srbija to pravo nema.

- Ovo je upozorenje da će biti preskupo stvaranje Velike Albanije - kaže Glišić za Novo jutro.

Foto: TV Pink

Ostojić ističe da svaka priča o Velikoj Albaniji i menjanju granica podsetiče destabilizaciju, pa tako i Ramina izjava. Na Balkanu se granice ne mogu menjati ni sa ratom! Ako neko misli da se mogu promeniti u miru, to je tek suludo - kaže Ostojić za Novo jutro.

Podela Kosova, ističe, nije u interesu države Srbije.

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Albanija

#Edi Rama

#Novo jutro

#Vladan Glišić

#Zoran Ostojić

'