AKTUELNO

Kao dokaz da su penzioneri, stariji građani više neće morati da prilažu penzioni ček već će tu funkciju preuzeti penzonerske kartice. Kartice će izrađivati PIO fond i biće besplatne. Već od aprila planirano je da svi novi korisnici prava uz rešenje o penziji dobio i identifikacionu karticu, dok će za ostakle penzionere sukcesivno biti urađene i podeljene do kraja godine.

Član UO PIO fonda Dragoslav Đukanović kaže da je na poslednjoj sednici UO Fonda donet Pravilnik koji precizno definiše tu oblast.

Pojašnjava da će kartica sadržati samo ime i prezime korisnika, identifikacioni broj, filijalu gde prima penziju. Inicijativu za izradu kartice pokrenulo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

- Svaki od 1.729.000 penzionera u Srbiji dobiće identifikacionu karticu koju će moći da prilože kao dokaz da su u penziji. To su dosada činili penzionim čekom - pojasnio je on.

Mnoge trgovinske, zanatske, ugostiteljaske radnje daju popuste za penzionere, a kao dokaz penzioneri su morali da prilože penzioni ček.

- Ček sadrži mnogo više ličnih podataka o penzioneru, iznos penzije koje je mogao da vidi svako tokom dokazivanja statusa. Taj problem će biti prevaziđen uvođenjem identifikacione kartice - naglasio je Đukanović.

Ministar za rad Zoran Đorđević nedavno je izjavio da se kartice za penzionere rade po ugledu na Senior karitce koje su naišle na veliku podršku u Beogradu.

Ministarstvo će nastojati, kako je rekao, da uključi što više kompanija i ustanova na lokalu te da uz penzionerske kartice najstariji sugrađani ostvare brojne popuste.

Nedavno je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o licnosti Rodoljub Šabic ocenio da je korisna inicijativa o izdavanju kartica za penzionere, jer sadrži minimum ličnih podataka potrebnih za dokazivanje statusa penzionera.

- Na ovaj nacin otklonila bi se bilo kakva potreba za izdavanjem nekakvih posebnih oblika personalizovanih dokumenata od strane lokalnih samouprava, koje u praksi dovode do nezakonite obrade podataka - naveo je Šabić.

#Penzioner

'