AKTUELNO

Masakr u školi u Americi, u kojem je život izgubilo 17 osoba, mnogi vide kao posledicu nasilnih video igrica. Stručnjaci smatraju da nemamo razloga sa strahujemo od američkog cenarija, ali su zabrinuti jer deca provode između tri i četiri sata koristeći telefon, tablet i kompjuter.

Socijalni psiholog Vesna Tomić upozorava da nasilna komunikacija dominira na svakom koraku i da je odgovornost na roditeljima, kojim ne bi trebali da idu linijom manjeg otpora već da se posvete vaspitanju dece.

Foto: Printscreen

- Najveći deo krivice je na roditeljima, imajući u vidu da je nasilje prisutno na svim nivoima u socijalnoj sredini. Rešavanjem problema linijom manjeg otpora – roditelj daje detet telefon, tablet ili kompjuter i misli da je tako rešio problem, a to je velika zamka – navela je Tomić gostujući u emisiji “Novo jutro” na Televiziji Pink.

Predrag Vuković Peđolino, autor televizijskih emisija, za “Novo jutro” ukazuje da su generacije od pre 25 godina bile kreativne i dinamične, a danas su tihi, mirni i ne znaju šta će sa sobom i jedva čekaju da uzmu telefon na ruke.

Foto: Printscreen

- To je opšti ambijent i to me plaši. Čini se da im to što imaju na mobilnom telefonu diktira život – rekao je Peđolino, napominjući da su deca ćutljivija i fokusirana na telephone i da se ne zna kako će reagovati kada uđu u grupu i komunicirati sa vršnjacima.

Milja Krivokuća iz jedinice za prevenciju nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete kaže da smo često uvereni da mladi imaju digitalne veštine, ali da istraživanja to demantuju.

-Nije dovoljno to što veliki broj sati provode za računarom, imaju proistup internetom, već ih moramo naučiti da pravilno koriste savremene tehnologije. Ograničenje broja sati i sadržaja su posebna stvar – navela je Krivokuća za “Novo jutro”.

Foto: Printscreen

Kako je dodala, važno je na koji način se koristi to vreme provedeno za računarom, tabletom, telefonom...

- Trend je minimum tri do četiri sata i to treba da nas zabrine.Rizici su veliki, ali se nadam da nam ne preti američki scenario. Nasilje jeste prisutno, ono dolazi od odraslih koji su bitni za decu i koji sui m model – navela je Krivokuća.

#Kompjuter

#Nasilje

'