AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je večeras, u vili Mir, američkog senatora Rona Džonsona, a nakon razgovora su se obratili medijima.

Predsednik je izrazio dobrodošlicu senatoru i rekao da je reč o čoveku koji se zalaže za dobre odnose Srbije i Amerike.

- Razgovarali smo o četiri teme. Razgovarali smo o bilateralnim odnosima Srbije i SAD-a, za nekoliko meseci navršava se 100 godina od kada je podignuta srpska zastava na Beloj kući, kao i o unapređenju naših odnosa, pa sam uputio predsedniku Trampu poziv da dođe u Srbiju. Uspostavili smo dobre ekonomske odnose, naša trgovinska razmena može da bude na još većem nivou - rekao je Vučić.

Kako kaže, druga tema bili su odnosi u regionu.

Foto: Tanjug

- Upoznao sam senatora sa posetom Hrvatskoj. Govorili smo i o BiH, rekao sam da nećemo ugrožavati integritet susednih zemalja.Treće pitanje je bio odnos Beograda i Prištine, razgovarali smo o njihovom priznanju. Ja sam rekao ono što sam i danas rekao našem narodu, rekao sam da je Srbija spremna za kompromisna rešenja, ali da je za kompromis potrebno dvoje. Mi smo otvoreni za razgovore, ne istrčavamo u javnost sa tim šta je moguće šta nije - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug

Dodao je da je za naš narod najvažnije rešenje ono koje će biti dobro za našu decu, a da Srbija ne bude niti ponižena niti sa manjim poštovanjem.

- Džonson sutra ide u Prištinu i zamolio sam ga da ubedi Albance da budu fleksibilniji. Prioritet SAD je mir i stabilnost u regionu – rekao je predsednik Srbije i dodao da smo dobili snažnu podršku SAD za evropski put Srbije.

Vučić je naglasio da Srbija i SAD imaju različita viđenja odnosa Beograda i Prištine i da će nakon davanja izjava imati večeru i razgovarati o tome.

Foto: Tanjug

Senator Džonson se zahvalio svima i divnom domaćinu Vučiću.

- Kada sam sreo Vučića u Vašingtonu prošle godine prepoznao sam da je on pravi lider koji ima hrabrost da vodi, za dobrobit svih ljudi u regionu. Ovde sam, kao što je predsednik Vilson odlučio da postavi zastavu Srbije na Belu kuću čime je ukazao na njen značaj, i smatram da je sav napor koji ulaže Vučić pokazao osnovnu ulogu koju Srbija može igrati da stvara prilike za sporazum i stabilnost. Kao što sam rekao pre trebamo gledati u budućnost. Ovde sam i da se obavestim, naučim, informišem, osnažim odnos sa Srbijom - rekao je Džonson.

On je ponovio da se prošlost ne može zaboraviti, ali da narodi na Balkanu treba da oproste, koliko god bilo teško, da bi išli ka prosperitetenijoj budućnosti.

Vučić je odgovorio na pitanje novinara povodom hapšenja više američkih državljana u Srbiji i dodao da ne smatra da je to "nešto posebno opasno".

- Ne mislim da je to nešto posebno opasno, bilo je tu i državljana nekih drugih zemalja ali da ne govorim ništa dok ne dobijem izveštaj bezbednosne službe - rekao je predsednik Srbije.

Pročitajte još: Dačić razgovarao sa Džonsonom: Odnosi Srbije i SAD ključni za ceo REGION

#Aleksandar Vučić

#Ron Džonson

'