AKTUELNO

Predsednica opštine Savski venac Irena Vujović otvorila je danas novu biblioteku i klub za seniore u obnovljenim prostorijama nekadašnje mesne zajednice Topčidersko brdo - Senjak, a otvaranju biblioteke prisustvovala je i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

- Ispunjena je jedna od želja stanovnika opštine Savski venac koji su raznim anketama i razgovorima pod broj jedan istakli da žele da im se obnovi zgrada mesne zajednice, koja je godinama bila neiskorišćena i zapuštena i da se u okviru mesne zajednice, odnosno, ove zgrade, otvori biblioteka - rekla je Gojković.

Pokazalo se koliko je Beograđanima koji žive na Senjaku stalo upravo do otvaranja biblioteke, do kulturnih sadržaja, do mogućnosti da dođu ovde gde žive i da pozajme knjigu u biblioteci a potom o njoj razgovaraju u klubu za druženje ljudi trećega doba, dodala je ona.

Vujović je posebno zahvalila predsednici Skupštine, koja je, kako je i obećala, kada je pre godinu i po dana saznala za inicijativu građana te opštine da im se otvori biblioteka, danas donirala nekoliko iz lične kolekcije.

- Prostor, koji ćemo dati na korišćenje našim najstarijim sugrađanima smo potpuno rekonstruisali, okrečili, promenili pod, stolariju, a ono što je najvažnije jeste da je u sklopu nekadašnje mesne zajednice otvorena i dugo čekana biblioteka - rekla je novinarima Vujović.

Foto: Tanjug

Ona je dodala da je na Senjaku biblioteka zatvorena 2011. godine te da do pre godinu i po dana, kada je ona preuzela dužnost predsednice opštine, opštinsko rukovodstvo nije imalo sluha za inicijativu građana.

- Godinama je pokušavala i direktorka Gradske biblioteke da stupi u kontakt sa opštinskim rukovodstvom. Pre godinu i po dana, kada sam postala predsednica opštine, zahvaljujući sugrađanima i njihovoj inicijativi da se vrati biblioteka, mi smo to danas i učinili - navela je Vujović.

Zahvalila je i biblioteci Grada Beograda, odnosno direktorki Jasmini Ninkov, koja je odmah reagovala i prihvatila da ova biblioteka bude ogranak Gradske biblioteke.

- U delu nekadašnje mesne zajednice je i klub namenjen za seniore, za njihovo druženje, a postoji i projektor gde će moći da gledaju filmove, one za koje se oni odluče - kazala je Vujović.

Direktorka Biblioteke grada Beograda, Jasmina Ninkov je rekla da je zahvaljujući Ireni Vujović i njenom razumevanju, kao i njenoj inicijativi, počela da radi biblioteka čime je ispunjena velika želja građana Savskog venca.

Foto: Tanjug

- Mi ćemo ovde imati naš redovan rad, a trudićemo se i da brojnim drugim aktivnostima, izložbama, književnim večerima, tako doprinesemo jednom dobrom kulturnom životu građana Savskog venca - istakla je Ninkov.

Voditelj emisije "Žikina šarenica", Živorad Nikolić, priznao je da mu je nedostajala biblioteka.

- Ranije sam često dolazio i pozajmljivao u biblioteci knjige i baš sam bio tužan kad je nestala knjiga ovde iz ovog našeg lepog kraja. Raduje me ponovno otvaranje biblioteke i verujem da ću naći dosta naslova da pročitam, a da ne dođem praznih ruku, pošto i ja nešto pišem, evo, doneo sam na poklon svoje tri knjige, pa će to biti ovde da neki još pročitaju radoznalci - rekao je Nikolić.

#Biblioteka

#Irena Vujović

#Klub za penzionere

#Maja Gojković

'