AKTUELNO

Dan vojnih veterana obeležen je danas u svim komandama, jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković je na prijemu povodom 4. decembra - Dana vojnih veterana istakao da je Srbija srećna što ima nekoliko stotina hiljada veterana, koji su, zajedno sa onima koji su položili svoj život, bili spremni da brane Srbiju od svih agresija, a da vlada čini sve da žive časno i dostojanstveno.

- Dozvolite mi da posebno pozdravim tada decu, a sada veterane sa Košara, i porodice žrtava ratova na prostoru bivše Jugoslavije i tokom NATO agresije, koji su branili svoju otadžbinu, za čiju su slobodu bili spremni da daju i svoj život - rekao je Diković.

4. decembar - DAN VOJNIH VETERANA

Obeležava se u spomen na dan kada je, 1912. godine, potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu. Tada je oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje stari ratnik, modernim jezikom rečeno - veteran.

Prenoseći vojnim veteranima pozdrave ministra odbrane, načelnik Generalštaba je izrazio zadovoljstvo što se Dan veterana drugi put u novijoj istoriji obeležava na posebno svečan način.

Za uspešnu saradnju sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije, general Diković je uručio vojna priznanja tradicionalnim i veteranskim udruženjima i organizacijama. U znak poštovanja i sećanja na one koji za otadžbinu dali svoji živote, vojne delegacije su u saradnji sa lokalnim samoupravama i veteranskim udruženjima položile vence na spomen-kosturnice, spomenike palim borcima i žrtvama oslobodilačkih ratova širom Srbije.

S. P.

#Dan vojnih veterana

#Ljubiša Diković

#Srbija

#Vojska

'