AKTUELNO

Nakon potpisivanja Finansijskog ugovora planirane su izjave.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom u ponedeljak.

Tom prilikom, premijer Vučić će u 11 časova prisustvovati ceremoniji potpisivanja Finansijskog ugovora za podršku temeljnoj transformaciji javne uprave Republike Srbije u prostorijama EU Info centra, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ugovor za podršku temeljnoj transformaciji srpske javne uprave, vredan je 80 miliona evra, saopštila je Delegacija EU u Srbiji. To je prvi Ugovor o sektorskoj reformi za Srbiju, a finansira se iz fondova Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2015 Evropske unije. Sredstva će biti obezbeđena kao direktna podrška budžetu za sufinansiranje nacionalnih planova sektorske reforme za postizanje održivih rezultata.

Sektorska budžetska podrška (SBS) je važan instrument razvojne saradnje EU koji uključuje dijalog, finansijske transfere nacionalnom trezoru zemlje korisnika, procenu učinka i razvoj kapaciteta, zasnovan na partnerstvu i zajedničkoj odgovornosti, istakla je Delegacija.

Finansijskim sredstvima će se upravljati kroz upotrebu nacionalnih sistema za upravljanje javnim finansijama.

Pred posetu, komesar Han je izjavio da "Srbija pripada porodici Evropske unije i čini izvanredan napredak u pravcu svog strateškog cilja, članstva u EU".

On je naglasio da je EU Srbiji najbolji partner u trgovini, investicijama i finansijskoj podršci u svim sektorima.

I. P.

#Aleksandar Vučić

#Johanes Han

#Sastanak

'