AKTUELNO

Dnevnu štampu i aktuelne teme ovog jutra su u emisiji "Novo jutro" televizije Pink prelistavali Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Alo" i Zoran Milivojević, diplomata. Sagovornici su se posebno fukusirali na istraživanje javnog mnjenja, koje je pokazalo da je instirucija predsednika u narastanju, kada je reč o popularnosti, što ranije nije bio slučaj.

Prema istraživanjima i analizama koje je na osnovu hiljada objava na društvenim mrežama sproveo centar OSIC (Open Source Intelligence Centre), građani Srbije najviše poverenja imaju u predsednika Aleksandra Vučića.

Foto: TV Pink

Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Alo" rekao je za TV Pink da je istraživanje pokazalo da se dosta stvari promenilo.

- Nekada je narod najviše verovao crkvi i vojsci, danas je crkva tek na trećem mestu, vojska na drugom, a institucija predsednika Republike ima skoro 50 odsto poverenja ispitanika. Ovakve rezultate ne pamtim! Prethodni predsednici su imali lošiji rejting, neki su ga čak vremenom srozali. Aleksandar Vučić je svojim odnosom podigao popularnost institucije koju predvodi i zaista verujem u ove rezultate - kaže Vukajlović za "Novo jutro".

On je istakao da će, nakon predsednikove posete KiM, njegov rejting još da skoči. Tema istraživanja, kako je naglasio, bilo je približavanje NATO, a samim tim poverenje u institucije.

- Na pitanje da li ste za vojni savez sa Rusijom, za "da" se izjasnilo samo 9,4 odsto, a za savez sa NATO 11,4. Očekivali smo potpuno drugačiju sliku - kaže Vukajlović.

Foto: TV Pink

Zoran Milivojević, diplomata, kaže da je odnos naroda prema NATO jasan.

- Ne čude me rezultati ankete, pre svega me ne čudi toliko poverenje u predsednika, jer ima stav - da nećemo ući u NATO i da nećemo uvoditi sankcije Rusiji - kaže Milivojević, dodajući da je opšte srpski stav da ne treba da ulazimo u NATO pakt.

Negativan stav prema NATO, kako su istakla obojica sagovornika, probudio se u 90-im godinama.

Milivojević je podsetio na principijelnost domaće politike u svakom smislu, što je najbolja brana pritiscima.

Foto: TV Pink

- Vrlo jasan stav pomaže nam da prebrodimo pritiske, koji su ogromni. U tome je snaga predsednika: otvoreno govori u ime interesa Srbije i neće ih se odreći - kaže Milivojević.

O čemu su još govorili gosti "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Vučić

#Srbija

#Srpska pravoslavna crkva

#Vojska

#Zoran Milivojević

'