AKTUELNO

Na sastanku mišljenja o situaciji na Kosovu razmenile su srpska strana i poslanici iz Prištine, a na njemu se najviše govorilo upravo o ubistvu Ivanovića.

Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) raspravljao je danas o stanju ljudskih prava i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, a prvi sastanak sa novim izvestiocem za Kosovo Džordi Rokom obeležila je skandalozna izjava poslanice Samoopredeljenja Aide Derguti.

Bez imalo blama i stida, ona je poručila da je lider GI „SDP“ Oliver Ivanović „ratni zločinac, čovek koji je povezan sa kriminalom i da nije ni čudo što je ubijen“.

– Osudili smo ovaj gnusni zločin i ponovili zahtev da se uključimo u istragu. Nismo prihvatili da nam samo dostavljaju probrane dokumente – rekla je Marija Obradović, članica naše delegacije i potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i dodala da je srpska strana izvestioca upoznala i sa nedavnom posetom predsednika Srbije Kosovu i Metohiji Aleksandra Vučića.

Na sastanku je bilo reči i o Specijalnom sudu, a srpska strana je zatražila da on konačno počne da radi i osudila inicijativu 42 poslanika kosovske skupštine za njegovim ukidanjem.

– Tu inicijativu smo nazvali manipulacijom briselskog sporazuma – poručila je Obradović, koja je navela i da je izvestiocu preneto da je srpska strana sve ispunila i da čeka da to uradi i prištinska.

Obradović se osvrnula i na to što na današnjoj sednici nije bilo ostalih evropskih poslanika, poručivši i da same članice EU imaju svoje probleme, te da za njih više problem Beograda i Prištine „očigledno nije toliko veliki“.

Inače, katalonac Džordi Roka izabran je za izvestioca za Kosovo prošlog oktobra i ima dve godine da izradi izveštaj o poštovanju ljudskih prava, vladavini prava i dostizanju standarda SE na Kosovu.

Ovaj izveštaj na Političkom komitetu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) razmatraće se sredinom godine.

Pročitajte još: ĐILAS U PANICI ZBOG ČEŠLJANJA NJEGOVIH POSLOVA: Radulović traži sve UGOVORE i TROŠKOVE izgradnje mosta na Adi

#Oliver Ivanović

#Savet Evrope

#Ubistvo

'