AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas, na osnovu izlaganja visokih zvanica na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, da Srbija prvi put ide ‘u korak’ sa Evropom i najnaprednijim zemljama EU, kad je reč o prioritetima.

Ukazala je da je nemačka kancelarka Angela Merkel najveći deo svog obraćanja posvetila značaju digitalizacije, kako za Nemačku, tako i Evropu.

- Bilo je zadovoljstvo da čujemo njihove planove i tako potvrdimo da je ono što su prioriteti Srbije u stvari i prioriteti Nemačke i cele Evrope. Srbija po prvi put ide u korak sa Evropom i najnaprednijim zemljama EU - objasnila je novinarima.

Rekla je da joj je posebno bilo zadovoljstvo da čuje pohvale na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ukazujući da je italijanski premijer Paolo Djentiloni rekao da mu je drago da među učesnicima vidi i svog prijatelja Vučića, te posebno naglasio značaj Srbije u konstruktivnom rešavanju migrantske krize.

- Odlično je videti da su u prvim obraćanjima prepoznali značaj Srbije u konstruktivnom rešavanju migrantske krize, kao i da smo u obraćanju Merkelove videli da smo na pravom putu sa digitalizacijom. To je nova paradigma ekonomskog razvoja - istakla je Brnabić.

Navela je da srpska delegacija ima puno bilateralnih političkih i privrednih sastanaka.

Prenela je da je zajedno sa predsednikom Vučićem danas u Kongresnoj dvorani saslušala govore nemačke kancelarke Merkel, italijanskog premijera Djentilonija, kao i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Najavila je da će imati zajednički sastanak sa Martinom Larkenom iz Svetskog ekonomskog forima, a da će sutra predsednik imati više političkih sastanaka, a ona sa privrednicima i kompanijama koje su investirale ili žele da ulažu u Srbiju.

- To je za mene posebno važno jer je i predsednik, kao moj prethodnik, upravo u Davosu razgovarao sa nekim inevstitorima koji su dve ili tri godine kasnije došli da ulažu u Srbiju kao što je Krombert-Ssubert. To je velka šansa za nas da predstavimo Srbiju, da dođu investitori i da, nakon Davosa, preko ostvarenih kontakata, dovedemo ulagače u Srbiju - kazala je Brnabić novinarima u Davosu.

#Ana Brnabić

#Davos

'