AKTUELNO

Ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović sastala se danas sa potpredsednikom Vlade Makedonije zaduženim za evropska pitanja Bujarom Osmanijem, sa kojim je razgovarala o novoj strategiji proširenja Evropske komisije i uspostavljanju programa prekogranične saradnje između Srbije i Makedonije.

Joksimović je istakla da je najavljena strategija proširenja Evropske komisije, koja se očekuje u februaru ove godine, važna i za Srbiju i za Makedoniju, jer, kako kaže, daje "otvorena vrata" i jasnu perspektivu regiona ka EU.

Podsetila je da su Srbija i Crna Gora u ovom trenutku odmakle u pregovaračkim prosecima za članstvo u EU, ali da će novom strategijom biti otvorena vrata za sve države koje budu uspešno sprovodile reforme.

- Prenela sam kolegi iz Makedonije spremnost Srbije da kao frontraner pruži svoja iskustva, znanje i tehničku eksertsku podršku za nastavak i inteziviranje evropskih integracija - naglasila je Joksimović.

Tema razgovora dvoje zvaničnika, a od čega će građani imati najviše korsiti, bila je i uspostavljanje programa prekogranične saradnje između Srbije i Makedonije, za koji je od 2016-te do 2020-te godine, izdvojeno 3,5 miliona evra bespovratne pomoći iz EU fondova, od čega je za 2016-tu i 2017-tu opredeljeno 1,4 miliona.

Joksimović je naglasila da je ova tema važna za građane Pčinjskog i Jablaničkog okruga, ali i za severoistočnog dela Makedonije i skopskog regiona, koji će biti deo programa prekogranične saradnje, sa operativnim centrom u Leskovcu.

Foto: Tanjug

- To znači da će opštine iz tih regija moći da pripremaju projekte za lokalno samozapošljavanje, konkurentnost malih i srednjih preduzeća, ali i za održivi turistički razvoj, očuvanje kulutrnih dobara i zaštite životne sredine - objasnila je Joksimović.

Ona je ukazala da će to dodatno pospešiti saradnju dve zemlje u okviru evropskih integracija, i pokazati da smo spremni da sarađemo u korist građana, ali i ojačati bilateralne odnose.

Joksimović je rekla da nije uvek najsrećnija sa tim regionalnim pristupom u paketu, ali i da, ako nas već tako gladaju - kao region, onda je u intersu da zajedno radimo koliko možemo i da profitiramo. To građani ustalom i očekuju, navela je ministar. Naglasila je da su Srbija i Makedonija 2013-te potpisale Sporazum u oblasti evrointegracija, koji će uskoro biti ažiuriuran zbog, kako je objasnila, većeg prostora za saradnju.

Podsetila je da je Srbija do sada imala uspešnu prekograničnu saradnju sa Mađarskom, Bugarskom, Rumunijom, Bosnom i Hrecegovinom, Crnom Gorom i Hrvatskom.

Prema njenim rečima, poseta makedonskog podpredsednika Vlade je važna, jer pokazuje redovnost u visokim političkim kontaktima i dijalogu koji je uspostavljen između dveju zemalja.

- Predočili smo nekoliko važnih tema u našim bilateralnim odnosima i očekujemo da će na nekoj budućoj zajedničkoj sednici vlada brojna pitanja biti otvorena i rešavana na pozitivan način - zaključila je Joksimović.

Foto: Tanjug

Podprpedsedik Vlade Makedonije zadužen za evropska pitanja Bujar Osmani ukazao je da Srbija i Makedonija imaju zajednički strateški cilj, a to je članstvo u EU.

- Mislim da imamo veliki potencijal za saradnju i recipročnu pomoć na ovom putu ka Briselu - kaže Osmani.

Za strategiju proširenja Evropske unije, koja je najavljena za 6. februar, smatra da predstavlja "istorijski dokument" koji će zemljama u regionu pružiti mogućnost i perspektivu za članstvo u EU.

On je rekao da se nada da će neki dogovor Skoplja i Atine oko novog imena Mekedonije biti postignut, čime će se otkloniti prepreka za proces EI.

On je istakao da se Makedonija nada početku pregovora u junu i naglasio da će njegovoj državi biti od velikog značaja srpsko iskustvo u procesu pregovora, navodeći iskustvo u formiranju procesa pregovaračkog tima, od kojih ljudi će biti sastavljen...

- Želimo da koristimo srpsko iskustvo u tim oblastima i danas sam dobio veoma konstruktivne predloge od ministarke Joksimović. Jasno je da postoji želja da se pomogne Makedoniji na njenom putu ka EU - istakao je Osmani.

Za program prekogranične saradnje između Srbije i Makedonije kaže će pružiti mogućnost da se proces pregovora ubrza, ali i iskoriste bespovratna sredstva EU koja će otvoriti mogućnost za nove fondove.

Zaključuje da je ovo ključna godina i da je pred Balkanom vreme pomirenja između naroda, vreme prosperiteta, ali i bliže saradnje.

Pored tet-a-tet razgovora održžan je i sastanak širih delegacija dve držžave, kojem su prisustvovali šef pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, kao i predstavnici Sekretarijata za EI Makedonije.

#EU

#Jadranka Joksimović

#Makedonija

'