AKTUELNO

Sociolog Vladimir Vuletić je istakao da nakon ubistva Olivera Ivanovića treba učiniti sve da ne dođe do sukoba i rata.

- Nažalost, rat može izbiti. Problem je što imate dva zamrznuta konflikta, kao dve bombe, nepažnjom se mogu same aktivirati. Političari moraju aktivno da pristupe tim problemima i pažljivo obave deminiranje, a to je ideja pregovora Beograda i Prištine – rekao je Vuletić gostujući u emisiji "Novo jutro" na Televiziji Pink.

Kako je ocenio Amerika je najodgovornija što je taj sukob ostao na nivou zamrznutog konflikta, te primetio da kosovskoj strani ne odgovara ni Zajednica srpskih opština, a ni sud za zločine OVK.

Foto: Printscreen

Saradnja nadležnih organa iz Beograda i Prištine je politizovana, iako bi ona na tehničkom nivou bila više nego korisna, dodao je Vuletić, ocenivši da je tužno da politički razlozi potkopavaju istragu ubistva.

- U ovim momentima mora se poslati poruka solidarnosti. Ona je već mogla biti poslata i to kroz unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, bez obzira na rezultate treba da pokaže da postoji konsenzus. Ako ne pokažemo das mo jedinstveni ništa nećemo postići – rekao je Vuletić.

On je istakao da je se pred ovakvim činom ne sme popustiti. Vuletić je naveo da je ukazao da i danas trpimo posledice ratova na Balkanu, te da je ubistvo Ivanovića podsećenje da je ovo decenijama jedna velika vetromentina.

- Ključne reči su međusobno razumevanje i tolerancija. Ovo je podsećanje na to u koliko ozbiljnim uslovim živimo – istakao je Vuletić.

Svetislav Bule Goncić, glumac i direktor Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić" ističe da je ubistvo Olivera Ivanovića velika tragedija i da će ono imati velike refleksije.

Foto: Printscreen

- Nadam se da će nas razum voditi u dobrom pravcu – rekao je Goncić.

#Oliver Ivanović

#Vladimir Vuletić

'