AKTUELNO

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas u Podgorici sa predsednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, koji je osudio akt nasilja u kojem je stradao lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović i izrazio nadu da će, uprkos ovom događaju, biti nastavljeni pregovori Beograda i Prištine.

Tokom susreta konstatovana je obostrana posvećenost razvoju dobrih odnosa Srbije i Crne Gore, čemu značajno doprinose redovni susreti zvaničnika obe zemlje na visokom nivou, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji u evropskim integracijama, zalaganju za princip ocene individualnog napretka država i ohrabrujućim porukama zvaničnika EU i Bugarske, kao trenutno predsedavajuće Uniji.

Obostrano je ocenjeno da je 2018. godina ključna za visok nivo dinamike evrointegracija država Zapadnog Balkana, navedeno je u saopštenju.

Foto: Tanjug

Dačić sa Vujanovićem: Bilateralni odnosi na visokom nivou

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji boravi u zvaničnoj poseti Crnoj Gori, sastao se danas sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem sa kojim je, u srdačnom i otvorenom razgovoru, rezmenio mišljenja o bilateralnim temama od zajedničog interesa. Obostrano je ocenjeno da su bilateralni odnosi dveju zemalja na visokom nivou. Istaknuta je spremnost i Srbije i Crne Gore za dale unapređenje bilateralnih odnosa. Zajednički je ocenjeno da postoji širok prostor za dalje unapređenje saradnje u ekonomiji, posebno u realizaciji zajedničkih projekata u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, kako kroz Berlinski proces, tako i proces saradnje sa Narodnom Republikom Kinom i drugim investitorima.Što se tiče evropskih integracija Srbije i Crne Gore, ukazano je na važnost saradnje dve države u toj oblasti i izraženo očekivanje da će se tokom bugarskog predsedavanja EU intenzivirati dinamika pregovaračkog procesa, saopšteno je iz MSP-a. Kako je ranije danas saopsteno iz kabineta Vujanovića, crnogorski predsednik je osudio današnje ubistvo lidera građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici i izrazio saučešće, naglasivši očekivanje da će se izvršioci ovog ''zločinačkog čina'' otkriti i kazniti.Predsednik Vujanović iskazao je visoko poštovanje tradicionalno bliskih, intenzivnih i sadržajnih odnosa Crne Gore i Srbije, ukazujući na spremnost Crne Gore da sa Srbijom ima najbolje moguće odnose. Ocenio je da postoji širok prostor daljeg unapređenja saradnje u ekonomiji, posebno u realizaciji zajedničkih projekata u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, kroz Berlinski proces i proces saradnje sa NR Kinom, ali i sa drugim investitorima. Čestitao je Srbiji na napretku u pregovorima u evropskim integracijama, izrazivši zadovoljstvo saradnjom dve države u toj oblasti i naglašivši da su najbolje perspektive država regiona vezane za pridruživanje Evropskoj uniji. Vujanović je istakao važnost Bugarske inicijative, kao predsedavajuće Savetom Evropske unije, za inteziviranje dinamike pristupa država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, saopšteno je iz kabineta crnogorskog predsednika.

#Ivica Dačić

#Podgorica

'