AKTUELNO

Svetski mediji preneli su vest o ubistvu Olivera Ivanovića, a Asošiejted pres ocenjuje da će ovaj napad najverovatnije pojačati etničke tenzije na Kosovu.

RT piše da je ubistvo Olivera Ivanovića dovelo do prekida pregovora između Beograda i Prištine.

AP prenosi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon koje će se obratiti javnosti.

Američka agencija u izveštaju iz Kosovske Mitrovice javlja, pozivajući se na Ivanovićevog adokata, da je Ivanović podlegao povredama nakon što je jutros upucan ispred prostorija svoje stranke, a opisuje ga kao "jednog od ključnih političara na severu Kosova većinom naseljenom Srbima".

Američka agencija podseća da je kosovski sud osudio Ivanovića za ratne zločine počinjene tokom sukoba 1998-1999, uz napomenu da je presuda poništena i da je ponovno suđenje bilo u toku.

Bi-Bi-Si u svom izveštaju navodi da je ubijen istaknuti srpski političar na Kosovu Oliver Ivanović, koji je "smatran jednim od umerenih lidera kosovskih Srba".

I ruska agencija Tass prenela je da je lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović jutros ubijen u Mitrovici.

Tass prenosi i da se ljudi u velikom broju okupljaju ispred prostorija sedišta stranke i bolnice, kao i da je policija blokirala okolne ulice.

Francuski mediji izvestili su, pozivajući se na izvore iz Ivanovićeve stranke i njegovog advoata Nebojšu Vlajića, da je Ivanović, koga opisuju kao važnog srpskog političara na Kosovu, jutros ubijen iz vatrenog oružja u srpskom delu Mitrovice.

- Na čelu lokalne socijaldemokratske stranke, smatran je umerenim srpskim političarem u gradu koji ostaje podeljen na severni deo, naseljen Srbima, i južni deo, naseljen kosovskim Albancima - navodi "Figaro".

Radio Slobodna Evropa, kome je Ivanovićevu smrt potvrdio i glavni tužilac u Mitrovici, Šucri Sulja, objavio je kratku Ivanovićevu biografiju, ističući da se na poslednjim lokalnim izborima 22. oktobra 2017. zbog zastrašivanja na severu Kosova, četvoro sa njegove liste povuklo, te da mu je nedavno u Severnoj Mitrovici zapaljen automobil.

Na to podseća i "Dojče vele", navodeći da je Ivanović više od dve godine proveo u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina.

#Oliver Ivanović

#Ubistvo

#novine

'