AKTUELNO

Firma "Turbo gas" Ivana Rotarova za sedam miliona evra izgradila štale za PKB, da bi nedugo potom Rotarov sam sebi za 650.000 evra prodao njivu u Kikindi i podigao keš! Da li je te pare delio sa tajkunima?!

Firma "Turbo gas", kojoj je Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB) u vreme dok je gradonačelnik bio Dragan Đilas platio čak sedam miliona evra za izgradnju štala za krave muzare, dobar deo tih para, čak 650.000 evra, potrošila je na kupovinu njive u Kikindi, pokazuje dokumentacija do koje smo došli.

Nadležni poreski organi sumnjali su da je vlasnik ove firme Ivan Rotarov zapravo fingirao kupovinu njive kako bi izvukao keš i podelio sa onima koji su mu namestili posao u PKB.

Istraga ove transakcije obustavljena je usled nedostatka dokaza, ali ipak više je nego sumnjivo to što je Rotarov svojoj firmi prodao svoju njivu i veliki deo tog novca podigao u kešu!

Posao preko veze?!

"Turbo gas" je 2012. godine sa PKB, na čijem čelu je bio Rajko Mandić, čovek od ličnog poverenja Miroslava Miškovića kog je na to mesto postavio Dragan Đilas, sklopio ugovor o gradnji četiri montažne štale za 3,5 miliona evra. Odmah potom brojnim aneksima konačna cena izgradnje porasla je do fantastičnih sedam miliona evra, a štale su, kako smo već pisali, izgrađene bez ikakve dozvole i nikada nisu proradile u punom kapacitetu. Ipak, sav novac predviđen ugovorom i aneksima legao je na račun "Turbo gasa".

- Pošto je dobio pare, Rotarov je kao vlasnik "Turbo gasa" 2013. odlučio da kupi 90 ari svoje njive u Kikindi, i to za neverovatnih 650.000 evra! To je, dakle, oko deset odsto od sume koju je dobio od PKB, a provizija za nameštanje poslova često iznosi upravo toliko... Sve je to s razlogom probudilo sumnju da je Rotarov preko veze dobio posao sa državnim preduzećem, a onda u okviru tog dila morao da izvuče deo novca i vrati ga saučesnicima. Istraga ove transakcije je pokrenuta, ali je obustavljena, jer nije bilo dovoljno dokaza... - prenosi sagovornik Informera upućen u slučaj.

Tužilaštvo odustalo od gonjenja

Republičko javno tužilaštvo je, prema saznanjima Informera, još 2014. pokrenulo istražne radnje u vezi sa ovim slučajem. U međuvremenu, on je prosleđen na dalje postupanje Višem javnom tužilaštvu iz Zrenjanina, koje je, međutim, utvrdilo da "u ovom predmetu nema elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti".

Ivan Rotarov i Dragan Đilas, baš kao ni bivši direktor PKB Rajko Mandić nisu se juče oglašavali ovim povodom. Na drugoj strani, Mario Spasić iz Centra za monitoring sumnja da je ovde reč o "klasičnom izvlačenju para".

- Posao sa gradnjom štala je namerno preplaćen, a novac je po svemu sudeći podeljen. Nije to jedini takav primer kako su iz državnih preduzeća izvlačene pare. To je poznata šema. Ja tebi dam posao po ceni koja je veća od realne, pa posle ti meni vratiš deo novca u kešu. Na taj način su opljačkani milioni evra u ovoj državi... - ističe Spasić, dodajući da bi nadležni organi trebalo da ispitaju ovaj slučaj, provere tokove novca i utvrde da li je sve rađeno po zakonu i gde je završio toliki novac.

Uvek isti scenario

Poslanik SNS Igor Bečić takođe naglašava da je ovo ustaljena šema "tajkuna Đilasa" i njegovih partnera, poput Miroslava Miškovića.

- Ovo nije prvi slučaj da oni primenjuju identičan scenario kako bi izvukli novac. Dodele posao nekoj pobratimskoj firmi, a onda se tu namnože kojekakvi aneksi i dodatne vrednosti, da bi se iznos višestruko uvećao, a novac na kraju podelio. PKB-u ove štale nisu čak bile ni potrebne jer su postojali kapaciteti za smeštaj stoke, pa je ceo ovaj dil smišljen kako bi se izvukle pare, PKB obezvredio i na kraju prodao po mnogo nižoj ceni od realne - objašnjava Bečić.

#PKB

#pljačka

'