AKTUELNO

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić kaže da je optimista za narednu godinu kada je reč o Srbiji i njenom ekonomskom razvoju jer imamo preduslove za uspeh u 2018. godini.

- Završavamo godinu sa povećanjem penzija i plata u javnom sektoru, povećanjem minimalne cene rade, poreskim olakšicama, pre svega za start-ap kompanije i preduzetnike - rekla je Brnabić govoreći na prijemu u okviru konferencije "Svet u 2018".

Ona je pojasnila da će ubuduće nove kompanije biti oslobođene poreza u prvoj i drugoj godini poslovanja i izrazila nadu da će to biti veliki impuls i motiv da ljudi pokušaju da pokrenu svoj biznis.

- Kada je reč o regionu, pravi je momenat i mislim da su se zvezde poklopile i da, ako postoji liderstvo i hrabrost, imamo veliku šansu, koja se neće ponoviti u narednim decenijama, da rešimo neka važna pitanja - rekla je predsednica vlade.

Ponovila je da je za Srbiju veoma važna regionalna stabilnost, jer ne možemo da imamo rast, ukoliko nam je region rižičan. Govoreći o odnosima u regionu, Brnabić je rekla da su od važni lični kontakti, navodeći kao primer to što je predsednik Aleksandar Vučić, kao premijer počeo da uspostavlja lične kontakte sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

- Danas Srbija i Albanija imaju bolje odnose nego vekovima unazad, jer se neko odvažio da napravi lični kontakt. Rama je prvi albanski premijer u Srbije posle 68 godina i posle je sve išlo lakše. Imamo otvorena pitanja sa Albanijom, teških emotivnih, ali imamo iskren dijalog - rekla je ona.

Dodala je da je Vučić uspostavio lične kontakte sa premijerima Bugarske, Grčke, Mađarske... i da je prednost Srbije to što ima predsednika i premijera kojima je to važno i koji se, svako u svom domenu i u skladu sa ovlašćenjima, trude da Srbiju postave kao jednog od lidera regionalne stabilnosti.

Brnabić je ponovila da je strateški cilj Srbije članstvo u EU, kao i saradnja sa svim partnerima, SAD, Rusijom, Kinom, UAE, Indijom... jer su svi oni naši važni trgovinski partneri, i ta saradnja važna je za ekonomski rast Srbije. Dodala je i da je važno da se zadrži politika da Srbija govori isto svim svojim partnerima.

Premijerka je rekla i da je važno da shvatimo da reforme sprovodimo zbog nas samih, a ne zbog EU, a da će članstvo u Uniji biti posledica reformi.

Naša tri stuba su, kaže, ekonomska snaga, efikasna javna uprava i vladavina prava, efikasno pravosuđe i borba protiv korupcije i kriminala.

- To ćemo svakako uraditi, bez obzira na EU - podvukla je ona.

Komentarišući podatak iz izveštaja Evropske investicione banke (EIB) da je Zapadni Balkan po nivou korupcije drugi najlošiji na svetu, Brnabić je rekla da problem korupcije postoji, ali da nismo toliko loši kao što se pokazuje i naglasila da je borba protiv korupcije svakako u fokusu.

U tom smsilu, istakla je uvođenje e-uprave koja je najbrži i najlakši način borbe protiv korupcije, što, kako kaže, pokazuje i uvođenje elektronskog izdavanja građevinskih dozvola.

- Što brže uvedemo elektronske servise za što veći broj dozvola, procedura, to će manje biti korupcije u našem društvu - naznačila je Brnabić.

Direktorka EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre navela je da su investicije u EU u porastu, ali nisu na željenom nivou koji je potreban da bi se održao dugoročni ekonomski rast.

Kada je reč o javnim investicijama, one su niže u EU u odnosu na period pre krize. Evropska investiciona banka, navela je, pokušava kroz Evropski fond za strateške investicije da utiče trend povećanja investicija, koji treba dalje da utiče na povećanje društvenog proizvoda i smanjenje nezaposlenosti.

- Taj trend će se nastaviti u narednim godinama pod uslovom da imamo geopolitičku stabilnost u Evropi i svetu i ako budu ispunjena dva kriterijuma - da se ulaže u inovacije i obrazovanje, kao i u infrastrukturu, pre svega transportnu - smatra Negre.

Ukazala je da su privreda regiona i EU povezane, kao i da je pozitivno što se vidi donekle ravnomeran rast u zemljama regiona.

#Ana Brnabić

#Srbija

'