AKTUELNO

Srbija je važan ruski partner i strateški saveznik i nikada je nećemo ostaviti bez podrške! Uvek ćemo biti spremni da podmetnemo leđa za Srbiju i zastupamo srpske interese, kaže Sergej Železnjak, visoki funkcioner Jedinstvene Rusije.

Železnjak je uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi i susreta s Vladimirom Vladimirovičem Putinom rekao da je ta poseta od izuzetnog značaja za razvoj rusko-srpskih odnosa.

- Kao istorijski saveznik i strateški partner Srbije, Ruska Federacija na međunarodnoj sceni dosledno sprovodi politiku podrške teritorijalnog integriteta Srbije, mira i stabilnosti čitavog balkanskog regiona. Poraz najveće međunarodne terorističke grupacije u Siriji od strane vojno-kosmičkih snaga Rusije zajedno sa sirijskom vojskom, i očuvanje državnosti i teritorijalnog integriteta Sirije zahvaljujući ruskim diplomatskim naporima, svedoči celom svetu da je Rusija sposobna da pobedi međunarodni terorizam, da efikasno zastupa svoje nacionalne interese i interese svojih saveznika, a takođe da je Rusija uspešno ostvarila mirovni potencijal - istakao je Železnjak.

Govoreći o razvoju rusko-srpskih međudržavnih odnosa, Železnjak je podsetio da je naredni značajan događaj za naše narode predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi, zakazana za decembar, i njegov planirani susret sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom. Na međupartijskom nivou treba takođe podvući intenzivnu saradnju Jedinstvene Rusije sa nizom partija koje čine osnovu političkog sistema Srbije.

- Pritom mi ističemo sa kakvom neskrivenom nervozom govore predstavnici SAD kada je reč o razvoju rusko-srpskih odnosa i porastu ruskog prisustva na Balkanu u celini. Jedan dokument, koji je nedavno predstavljen u Vašingtonu kao "nova balkanska strategija", autori su napisali isključivo sa pozicije rusofobije i antiruske histerije. Te činjenice svedoče o tome da SAD, kao posledica njihove spoljne politike, osuđene na propast, gube uticaj na ključne tačke u svetu i plaše se da će ovog puta izgubiti pozicije na Balkanu, koje su nametnule tokom vojne agresije NATO na Jugoslaviju 1999. godine - rekao je Železnjak.

VUČIĆ U HAVANI: Ponosni smo na prijetljstvo Srbije i Kube, želimo najbliže moguće odnose

Ne dozvoliti diktat

Železnjak je podsetio da je juče predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, proglasio završetak rata u Siriji i poraz terorista:

- Kada smo stupili u savez sa Sirijom i otpočeli vojnu kampanju, veći deo sirijske teritorije je bio pod kontrolom terorista. Zapadna koalicija za taj period i sve vreme nakon toga nije postigla nikakve značajne rezultate u borbi protiv terorista. Ruska vojska, zajedno sa sirijskom državnom vojskom, je uspela relativno brzo da preokrene tok rata, oslobodi državu od terorizma i obezbedi Siriji mogućnost da se dalje razvija u miru. Mi smo dokazali celom svetu da možemo efikasno da rešavamo ozbiljne mirovne zadatke i da ne ostavljamo svoje saveznike u teškoj situaciji.

Železnjak je takođe naglasio da su "Srbija i balkanski narodi partneri i strateški saveznici, koje Rusija neće ostaviti bez podrške".

- Zato ćemo podržavati mirovne i humanitarne predloge, koji obezbeđuju postupno i mirno razvijanje regiona. Uvek smo spremni da podmetnemo leđa i zajedno zastupamo interese srpskog naroda. Niko na svetu nema prava da Balkanu diktira kako će da živi, posebno nakon toga što su balkanski narodi preživeli tokom poslednjih 18 godina. Mi cemo jačati našu saradnju i sa razumevanjem i uvažavanjem ćemo se odnositi prema vašim inicijativama. Što se tiče rešavanja kosovskog problema, mi ćemo se zalagati za rešenja usvojena na međunarodnom nivou u interesu srpskog naroda - istakao je Železnjak i dodao:

- Danas je situacija takva da je delovanje američkih partnera na Balkanu sve više nepredvidivo i samim tim predstavlja posebnu opasnost. Nije tajna da se u Crnoj Gori, Makedoniji i na teritoriji Kosmeta, direktnim učešćem SAD i NATO, vrše opasni etnički i politički eksperimenti i podržavaju kriminogeni režimi, koji se bave trgovinom narkoticima, oružjem i svercom cigareta. Međutim, još veću opasnost predstavljaju napori vašingtonskih stratega da vojnu bazu Bondstil pretvore u stalno američko prisustvo u jugoistočnoj Evropi.

Potreban je dijalog

On je naglasio da "američki vojno-politički planovi predstavljaju direktnu provokaciju za opštu destabilizaciju i rušenje balansa snaga oko Kosmeta i celog regiona i suštinski mogu da unište preduzete napore za mirno rešavanje kosovskog konflikta".

- U uslovima novih pretnji i izazova, stvorenih ne našom krivicom, nama je sada preko potreban aktivan dijalog sa partnerima iz Srbije i regiona na svim nivoima, sa ciljem sprečavanja nove eskalcije napetosti na Balkanu - zaključio je Železnjak.

#Aleksandar Vučić

#Poseta

#Rusija

#Sergej Železnjak

'