AKTUELNO

Članovi Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku sastali su se u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije i članovima Komiteta za ekonomsku politiku, industriju, inovacioni razvoj i preduzetništvo, sa kojima su razgovarali o unapređenju saradnje između radnih tela dvaju parlamenata.

Predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović je tom prilikom istakla da saradnja srpskog i ruskog parlamenta predstavlja najviši oblik saradnje između Ruske Federacije i Srbije.

Petrović je naglasila da je pored istorijskih veza koje spajaju dva naroda, veoma važno unapređenje odnosa kroz ekonomsku, vojnu saradnju i saradnju u oblasti turizma, te da postoji obostrana želja za njenim konstantnim unapređivanjem.

Govoreći o privrednoj saradnji, Petrović je dodala da se trgovinska razmena kreće uzlaznom putanjom, i da je u proteklih 10 meseci ona iznosila 2,1 milijarda dolara, od čega je izvoz Srbije iznosio 800 miliona, dok je izvoz Rusije bio 1, 3 milijarde dolara, te je izrazila uverenje da će se izvoz Srbije u narednom periodu značajno uvećati.

Takođe, dodala je, postoji prostor i za unapređenje saradnje pre svega u oblasti poljoprivrede, turizma i energetike.

Šef delegacije Državne dume Rusije i potpredsednik Komiteta za ekonomsku politiku, industriju, inovacioni razvoj i preduzetništvo Denis Kravčenko izvinio se u ime predsednika Komiteta Sergeja Žigareva zbog odsustva, usled parlamentarnih obaveza i dodao da ruska strana veoma ceni viševekovni odnos dveju država i naroda.

Kravčenko je istakao da se Komitet koji predstavlja bavi i inovacijama i digitalizacijom i naglasio da se u tom pogledu saradnja između dve države može značajno unaprediti.

Takođe, potpredsednik Komiteta Dmitrij Sazonov istakao je da postoji veliki potencijal za unapređenje privredne saradnje, te je predložio susrete između Privrednih komora dveju zemalja.

Član Odbora Dragomir Karić složio se predsednicom da je potrebno značajno povećati trgovinsku razmenu, te da će predložiti, početkom sledeće godine, organizaciju susreta srpskih i ruskih privrednika, zajedno sa delegacijom poslanika Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije, saopšteno je iz Narodne skupštine Srbije.

#Rusija

#Srbija

#privredna društva

'