AKTUELNO

Svi pričaju o tome da će u Srbiji biti trajno zabranjeno uzgajanje Genetski modifikovanih proizvoda. Međutim, naša zemlja će, zakonom, morati da dozvoli promet tih proizvoda, jer je to uslov za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, bez čega nema ulaska u EU.

Genetski modifikovani organizmi postaju sve više predmet rasprave i mišljenja, koja su veoma različita, čak i među stručnjacima iz ove oblasti. Šta oni zapravo predstavljaju? - GMO biljke su one biljke u koje je ubačen neki gen iz drugog organizma. To može biti bakterija, druga slična biljka ili različite vrste biljaka. Te biljke su uspešnije, otpornije su na korove, daju veći prinos, više proteina, takođe su otpornije i na neke bolesti. Na taj način poboljšavamo prinos i proizvode koje dobijamo - rekla je prof.dr Gordana Šurlan Momirović za Pink.

Jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju jeste članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. - Nas uslovljavaju da pre pristupanja Evropskoj uniji moramo da pristupimo Svetskoj trgovinskoj organizaciji, čiji smo zapravo bili osnivači, ali zbog sankcija Saveta bezbednosti nismo mogli da pristupimo tada direktno. Sada smo na početku i sve zemlje koje su članice mogu da nas uslovljavaju. Posebno Amerika. A zapravo se time ograničavaju mnoge stvari. Na primer, ograničenje poslovanja sa Ruskom Federacijom, sa kojom imamo bescarinski trgovinski sporazum - ističe prof.dr Miladin Ševarlić.

Foto: Pixabay.com

Mnogi su skeptični kada je GMO hrana u pitanju. U narodu postoji otpor prema ovoj vrsti namirnica. Profesor Ševarlić naglašava da ne postoji ni jedno nezavisno naučno istraživanje koje je dokazalo da su GMO proizvodi zdravstveno bezbedni za potrošače. Naprotiv, postoje istraživanja koja pokazuju da su ovi proizvodi zdravstveno nebezbedni za eksperimentalne pacove, a to znači praktično i za ljude.

On ističe i ekonomski razlog protiv uvođenja ove vrste namirnica. - Zašto treba da ustupimo naše tržište poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koje vredi oko pet milijardi evra, a da ga pri tom ne prodamo, već da ga predamo. I zašto mi koji smo prepoznatljivi kao zemlja koja ne uzgaja GMO, ne bi proglasili moratorijum na 10 ili 20 godina kao što je to uradio Peru.

Profesorka Šurlan ipak navodi da su eksperimenti izvodjeni davno, a ove GMO biljke se koriste preko 20 godina. I da do sada nije utvrđeno da izazivaju bilo kakve posledice, kao i da su eksperimenti na pacovima rađeni na sojevima, koji bi se, i da se nisu hranili GMO biljkama razboleli od raka.

Govori se o Referendumu, da bi možda najbolje bilo da se narod na ovaj način izjasni o tome. - Deklaraciju protiv uvoza, uzgoja, prerade i prometa usvojili su jednoglasno odbornici 136 opština i gradova u Srbiji. Pravo je čoveka da odlučuje šta će da jede. Ako svi rezultati anketa pokazuju da je preko 93 odsto stanovništva protiv GMO, ne vidim razlog zašto država ne bi sprovela referendum - rekao je Ševrlić.

Profesorka Šurlan se ipak ne slaže sa ovim stavom. Ona ističe da je panika napravljena poslednjih 10 godina, izuzetno agresivnom politikom protiv GMO biljaka. - Ove teze koje govore da je to otrovno i da je zabranjeno nisu tačne. Nije neophodno i da ne moramo da ih gajimo i da ih koristimo, ali sam protiv mraka u Srbiji. Ljudi ne znaju šta je to, ali znaju da su protiv toga. Nemojmo zastrašivati narod - ističe Šurlan.

#GMO

'