AKTUELNO

Ovo je treća fabrika u Kikindi otvorena u poslednje tri godine što doprinosi smanjivanju stope nezaposlenosti, koje je jedan od najvažnijih ciljeva Vlade.

U Kikindi je danas otvorena fabriku za proizvodnju električnih grejača italijanske firme "Zopas", sa više od 400 radnika.Kako je saopštilo Ministarstvo privrede, fabriku lija je izgradnja koštala 2,4 miliona evra, svečano su otvorili ministar privrede Srbije Goran Knežević, pokrajinski premijer Vojvodine Igor Mirović, gradonačelnik Kikinde Pavle Markov i direktorka "Zopasa" u Srbiji i Rumuniji Karmen Rusmir.

Knežević je rekao da je to treća fabrika u Kikindi otvorena u poslednje tri godine i da to doprinosi smanjivanju stope nezaposlenosti, koje je jedan od najvažnijih ciljeva Vlade.

- U poslednje tri godine stopa nezaposlenosti je opala sa 26 na 11,8 odsto. Nastavićemo da radimo na daljem smanjenju nezaposlenosti, kako bismo tu stopu sveli na nivo ispod evropskog proseka - rekao je Knežević.

Ministar je, govoreći o "Zopasu" koji je za investiciju dobio podsticaj države, rekao da će se s tom praksom nastaviti.

- Nastavićemo, finansijski i nefinansijski, da podržavamo ovakve investicije - rekao je on.

Knežević je podsetio da je Italija, i u političkom i ekonomskom smislu jedan od najvažnijih partnera Srbije.

Samo u prošloj godini spoljnotrgovinska razmena je iznosila 3,7 milijardi dolara, a oko 600 kompanija iz Italije zapošljava više od 20.000 ljudi u Srbiji.

"Zopas" je jedna od vodećih svetskih proizvođača grejnih elemenata za kućnu upotrebu, industrijskih sistema i proizvoda za specijalne industrijske namene.

Radi u Srbiji, Rumuniji, Nemačkoj, Rusiji, Francuskoj, SAD, Brazilu, Meksiku, Kini. Grupacija zapošljava oko 8.000 radnika, a ostvaruje poslovni prihod od oko 710 miliona evra.

#Fabrika

#Goran Knežević

#Kikinda

'