AKTUELNO

Vozila starija od 15 godina ubuduće moraće dva puta godišnje na tehnički pregled.

O novinama koje prema predloženim izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja očekuje vozače, vlasnike tehničkih pregleda govorili su Damir Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja i Vladimir Simidžija, saobraćajni inženjer.

-Da će vozila dva puta motrati na tehnički pregled nije novina i to postoji od 2009. godine. Novina je da će od sada stanica za tehnički pregled morati biti opremljene opremom za video-nadzor, odnosno za direktno povezivanje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. To znači praktično da će policajci moći iz operativnog centra da posmatraju uživo šta se dešava u stanicama za tehnički pregled. Lično nisam pristalica velikog brata, ali to je prosto nastojanje države da se spreče situacije da neki automobili, odnosu neka vozila dobiju potvrdu da su tehnički ispravna, da su prošli tehničkih pregleda, a da se čak nissu ni pojavili u stanici za tehnički pregled – rekao je Okanović.

Okanović je naveo primer jednog slučaja, za koji je čuo, da su vozila dobila potvrdu da su prošli tehnički pregled, a da je posle utvrđeno da u trenutku navodnog tehničkog pregleda ta vozila nisu bila u Srbiji.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

- Moramo biti iskreni i pogledati sebi u oči. Bezbedan saobraćaj podrazumeva bezbedne puteve, bezbedna vozila i bezbede učesnike u saobraćaju. Zbog tehnički neispravnih vozila procene su da se dogodi oko pet procenata saobraćajnih nezgoda, što ovako ne zvuči strašno. Pet odsto, šta je pet odsto. Međutim, kad to prevedemo na konkretne brojke dobijamo da je to negde 30 poginulih i 1.000 povređenih u toku jedne godine – ističe Okanović.

Simidžija kaže da je vozni park u Srbiji stariji nego što je to vozni park u Evropi.

-To je posledica logičnog stanja. Posle trideset godina veštačenja saobraćajnih nesreća nemam nijedan jedini slučaj gde je uzrok nastanka nesreće tehnički kvar na vozilu. Zbog toga mislim da je ova mera, ako bude usvojena, ishitrena i nepotrebna. Ni u vestima niste čuli da je nezgoda nastala zbog toga što se dogodio tehnički kvar na vozilu. Ova mera je nepotrebna bez obzira što imamo stariji vozni park. Tehnička neispravnost na vozilima učestvuje jako malo kao uzročnik nastanka nezgode. Okanović je rekao pet odsto, ali moja saznanja su 1,5 do dva odsto. Osnovni uzrok i nastanka nezgoda i visine posledice je brzina. Još uvek nismo obratili dovoljno pažnju da brzinu stavim u okvire potpune kontrole – ističe Simidžija.

#Automobil

#Pregled

'