AKTUELNO

Gradski menadžer Goran Vesić i ministar životne sredine Goran Trivan zasadili su danas drvo u ulici Kralja Petra, naglašivši da se radovi u toj ulici u centru grada privode kraju i da će za nekoliko nedelja biti otvorena kao pešačka zona.

Nastavljajući akciju ozelenjavanja prestonice, gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je u novembru u centru Beograda zasađeno više od 100 stabala drveća, dok je od početka godine na teritoriji grada posađeno više od 4.800 sadnica, a u poslednje tri godine skoro 17.000 sadnica.

- Beograd trenutno ima manje od 15 odsto zelenih površina, a naš cilj je da ih bude 30 odsto i na tome ćemo uporno raditi. Beograd je kao lokalna samouprava najuspešniji u ozelenjavanju, a za to je zaslužan i ministar Trivan koji je to godinama radio kao gradski sekretar za životnu sredinu - naveo je Vesić.

Foto: Beoinfo

On je dodao da će grad Beogra konkurisati u okviru projekata koje nudi Ministarstvo zaštite životne sredine kako bi se sledeće godine u prestonici zasadilo ''mnogo više novih sadnica''.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da Beograd u ozelenjavanju ne prednjači samo u Srbiji, već i u Evropi.

Prema njegovim rečima stotine zasađenih sadnica na desetinama hektara u Beogradu pokazuju da se grad, kako kaže, ozbiljno bavi adaptacijom na klimatske promene.

- Ova godina je druga najtoplija od kada se u Srbiji meri temperatura, a prošla je bila najtoplija i najsunčanija što govori da već prisustvujemo klimatskim promenama i da to nije priča koja će tek doći - rekao je ministar.

Foto: Beoinfo

Trivan je naveo da je Ministarstvo za životnu sredinu danas raspisalo konkurs za, kako je rekao, kreativne projekte za koje se mogu dobiti sredstva od 100.000 do milion evra, a koji treba da doprinesu adaptaciji na klimatske promene.

-Jednim od projekata, kao što je ozelenjavanje, grad Beograd treba i može da konkuriše ne bi li na taj način i Srbija i Beograd prednjačili u onome što je pitanje našeg opstanka - smatra ministar.

Odbornik Skupštine grada Beograda Radoslav Marjanović rekao je da je sadnja drveća u centru prestonice samo jedna od inicijativa koju su pokrenuli građani opštine Stari grad.

- Na njihov predlog pokrenuto je i uređenje platoa ispred ulaza u Osnovnu školu 'Kralj Petar' i to su projekti sa kojima treba nastaviti. Pozivamo sve da nam se obrate sa sličnim inicijativama kako bismo Beograd učinili najlepšim mestom za život - poručio je Marjanović.

#Beograd

#Goran Vesić

'