AKTUELNO

Haški tribunal od svog osnivanja izrekao je tri puta više kazni za Srbe nego za Bošnjake i Hrvate.

Haški tribunal objaviće danas u 10 časova prvostepenu presudu nekadašnjem vrhovnom komadantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga tereti za genocid nad muslimanima i druge ratne zločine. Presude Haškog tribunala izrečene su za više od sto Srba, a kazna koju su oni dobili u odnosu na Bošnjake i Hrvate je tri puta veća.

Branko Ružić, član Socijalističkog pokreta Srbije istakao je da je Haški tribunal osnovan potpuno suprotno povelji UN i sa ciljem da se sudi Srbima.

- Slobodan Milošević je, pokazujući dominaciju, potpuno obesmislio haški sud koji odaje utisak da je srpski narod zločinački, iako i njegovi osnivači sami znaju da nije tako – rekao je Ružić za Pink.

Foto: TV Pink

Advokat Toma Fila istakao je da je Haški sud "pravni monstrum", te da je Srbija jedina država koja je izručivala svoj sopstveni politički vrh sudu druge države.

- Presuda Miloševiču bi sigurno bila doživotna robija, jer upravo je ovaj sud osnovan zbog njega i Mladića, koji je, siguran sam, unapred osuđen. Karadžić je dobio 40 godina, iako je pokazano da sa Srebrenicom nije imao veze – kaže Fila.

On je podsetio da je sud osnovan od nenadležnog organa - od Saveta bezbednosti i koji je o svojoj legitimnosti odlučivao sam.

Ružić je, govoreći o Miloševiću, istakao da je bio i sam svestan da neće izaći iz Haga, te da je branio ne sebe, već Srbiju, ali nikada nećemo saznati kako je preminuo.

Fila ističe da Slobodanu Miloševiću nije imalo za šta da se sudi, te da on to najbolje zna jer ga je zastupao nakon hapšenja i dok se nalazio u Srbiji.

Foto: TV Pink

- Bio sam kažnjen jer sam rekao da tribunal postoji samo za satanizaciju Srbije. Ja sam jedini advokat koji je kažnjen jer govori ono što misli – kaže Fila.

Ružić je zaključio da će presuda uticati na situaciju u regionu, ali da Srbija danas vodi mudru politiku.

- Neke izjave, poput Izetbegovićeve, dovode do toga da sve urađeno od strane Srbije pada u vodu – istakao je Ružić.

#Branko Ružić

#Hag

#Ratko Mladić

#Toma Fila

'