AKTUELNO

Češka je Srbiji donirala milion evra za jačanje kapaciteta u oblasti azila i migracije, a Memorandum koji to omogućava, potpisali su Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić i ambasadorka Češke Ivana Hlavsova.

- Ovo su neverovatno značajna finansijska sredstva koja dolaze od prijatelja - rekao je Cucić tokom potpisivanja i dodao da je Češka prijatelj jer u svjoj donaciji ne postavlja uslove već im je cilj da unaprede sistem u Srbiji.

Češka je u Višegradskoj grupi, koja ima različit pogled na problem migracija, "a ipak želi da pomogne i to treba višestruko ceniti", istakao je komesar.

Srbija će, prema njegovim rečima, imati i prvu integracijsku kuću zahvaljujući Češkoj.

Kako je rekao, Srbija nije članica Evropske unije i nisu joj dostupni brojni fondovi, te je zato naš put u rešavanju problema migracija teži.

- Mi smo tek na putu da postanemo članica EU, ali smo na dobrom putu i ponašamo se odgovornije nego neke države članice - poručio je Cucić.

Češka ambasasorka se zahvalila na naporima koje Srbija ulaže u rešavanje problema migracija i rekla da naša zemlja može da računa na pomoć Češke.

- Češka jeste članica EU i Šengena, mi nemamo spoljne granice i zato smo odgovorni da pomognemo i Srbiji i Makedoniji i gde god da je potrebno -rekla je ona.

Hlavsova je podsetila da se Srbija od 2015. suočava sa problemom migracije te da Vlada Češke zbog toga već treći put pomaže Srbiji.

Ove godine donirano je 27 miliona čeških kruna, odnosno jedan milion evra, a prošle, kako je rekla, oko 740.000 evra.

- Drago mi je što su sredstva usmerena na ostvarovanje rezultata, i što tih rezultata ima - poručila je ona.

U Srbiji trenutno boravi oko 4.000 mogranata u ukupno 18 centara.

#Donacija

#Migranti

#Srbija

#Češka

'