AKTUELNO

Ovaj sporazum predviđa da svi oni koji odlaze na rad u Rusku Federaciju, kao i građani Rusije koji dolaze u Srbiju na rad, mogu da ostvare pravo na penziju.

U narednih mesec dana trebalo bi da bude potpisan Sporazum o socijalnoj zaštiti između Srbije i Ruske Federacije, najavio je danas ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Zoran Đorđević.

Ovaj sporazum predviđa da svi oni koji odlaze na rad u Rusku Federaciju, kao i građani Rusije koji dolaze u Srbiju na rad, mogu da ostvare pravo na penziju.

- Srbija i Rusija su zaslužile da imaju jedan ovakav sporazum, pre svega zbog naših dobrih odnosa koje imamo i u drugim sferama. Očekujemo u narednih mesec dana da potpišemo taj ugovor i to će biti veliki iskorak za nas jer će regulisati penzijsko i invalidsko osiguranje u Rusiji ali i ruskih građana koji dolaze na rad u Srbiju - kazao je ministar.

Đorđević je objasnio da se ovaj Sporazum neće moći primeniti retroaktivno na sve one koji su radili kako u Srbiji tako ni u Rusiji, a nisu uplaćivali penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pročitajte još: VOŽDOVAC BOGATIJI ZA JOŠ JEDAN PARK: Gradonačelnik Beograda obišao uređenu površinu u Dragice Končar

Đorđević je rekao da je želja njegovog ministarstva da se sa Rusijom postigne saradnja kao što je to sa Slovačkom. Prema njegovim rečima, od 2010. godine ovaj sporazum se "valja" i do sada se nije moglo naći konačno rešenje za njegovu izradu.

Međutim, kaže, za mesec dana su on i njegov tim sa ruskim kolegama uspeli da usaglase sve stavove u vezi sa ovim dokumentom. Ministar rada i socijalne zaštite Ruske federacije Maksim Topilin rekao je da je jedan od glavnih ciljeva njegovog dolaska u Beograd da se razmotri potpisivanje tog Sporazuma, te da Rusija trenutno sa nizom država potpisuje takav dokument.

- Taj Sporazum će obuhvatiti rad radnika kako u jednoj tako i u drugoj državi. To je bitno za dalji razvoj naših ekonomskih veza kako bi ljudi bili zaštićeni u okviru penzionog sistema - rekao je Topilin.

Dvojica ministara obišli su danas Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Beogradu i tom prilikom upoznali se sa radom ove institucije. Tom prilikom ruski ministar zahvalio resornom kolegi Djorđeviću na ukazanom gostoprimstvu i naveo da će moći da u Rusiju odnese mnogo novog znanja koje je stekao obilazeći ovaj centar.

#Penzije

#Rusija

#Sporazum

#Zoran Đorđević

'