AKTUELNO

Skupština Srbije završila je raspravu o amandmanima na medicinske zakone o kojima će sutra glasati.

Tokom današnje kraće rasprave o preostalim amandmanima, poslaniku DS Radoslavu Milojičiću izrečena je druga opomena zbog dobacivanja sa mesta.

Prethodno mu je u delu sednice za postavljanje poslaničkih pitanja izrečena prva opomena zato što, kako je rekao predsedvajući Vladimir Marinković, naziva “ljude lopovima, ničim izazvan”.

Poslanici će se sutra u 10 izjasniti o Predlogu zakona o medicinskim sredstvima koji bi trebalo da onemogući ulazak nekvalitetnih i po korisnike nesigurnih medicinskih sredstava, kako na tržište, tako i u zdravstvene ustanove Srbije.

Glasaće se i o dopunama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, kojima se precizira da je Zavod za javno zdravlje rukovalac podacima koji čine integrisani zdravstveni informacioni sistem Srbije.

Predviđeno je da će novčanom kaznom od 50.000 do dva miliona dinara biti kažnjen za prekršaj zavod za javno zdravlje osnovan za teritoriju Srbije ako, između ostalo, o povredi bezbednosti podataka ne obavesti lice, odnosno lica na koja se podaci odnose, nadležno ministarstvo i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Na dnevnom redu sednice je i zijašnjavanje o potvrđivanju Finansijskog ugovora Klinički centri/C između Srbije i Evropske investicione banke, koji predviđa obezbeđivanje neophodnih sredstava za nastavak realizacije i finansiranje rekonstrukcije četiri klinička centra u Srbiji.

#Glasanje

#Medicina

#Skupština Srbije

#Zakon

'