AKTUELNO

Zabrana se odnosi na državljane Irana, Libije, Sirije, Jemena, Somalije i Čada, ali ne i na državljane Severne Koreje i Venecuele, za koje je Tramp, takođe, tražio zabranu.

Administarcija američkog predsednika Donalda Trampa zatražila je danas od Ustavnog suda da odobri stupanje na snagu najnovije uredbe američkog predsednika o zabrani ulaska u zemlju državljana šest većinski muslimanskih zemalja.

Zahtev je upućen nakon što je prošle nedelje američki apelacioni sud u Kaliforniji dozvolio njeno delimično stupanje na snagu, preneo je Rojters.

Američki apelacioni sud u Kaliforniji dozvolio je 14. novembra da najnovija uredba američkog predsednika Donalda Trampa o zabrani ulaska u zemlju državljana šest većinski muslimanskih zemalja, delimično stupi na snagu zabranom ulaska za one koji nemaju porodične veze sa SAD.

Apelacioni sud u San Francisku delimično je odobrio zahtev Trampove administracije da se blokira ranija sudska odluka, zbog koje se Trampova uredba nije primenjivala, preneo je Rojters.

Zabrana se odnosi na državljane Irana, Libije, Sirije, Jemena, Somalije i Čada, ali ne i na državljane Severne Koreje i Venecuele, za koje je Tramp, takođe, tražio zabranu.

Samo nekoliko sati pre stupanja na snagu poslednje uredbe o zabrani putovanja u SAD za državljane šest muslimanskih zemalja, koju je potpisao američki predsednik Donald Tramp, federalni sudija na Havajima Derik Votson blokirao je 18. oktobra revidiranu uredbu, preneo je AP.

Agencija je navela da je Votson objasnio potez tvrdnjom da ova uredba sadrži "potpuno iste nedostatke kao i prethodna".

Ovo je bio treći paket restrikcija na putovanja u SAD koje Tramp spremio, a koji su sudovi u celini ili delovima odbacivali.

Votson, kojeg je na dužnost postavio bivši predsednik SAD Barak Obama, podneo je žalbu samo na deo uredbe koji se odnosi na državljane šest muslimanskih zemalja, ali ne i Severne Koreje i Venecuele.

#Donald Tramp

#Muslimani

#SAD

'